Köpeğinize Çiş Eğitimi Verirken Önem Vermeniz Gerekenler

30.08.2019 Petlebi Güvenli E-Ticaret Ltd. Şti.


Birçok köpek dostunun, evde köpek beslemek isteyen kişinin karşılaştığı ilk sorun köpeğin bir tuvalet eğitiminin olmamasıdır. Bu da köpeğin çişi geldiği anda ya bulunduğu yere ya da evde daha önce çişini yaptığı bir başka bölgeye çişini yapması demektir. Elbette bu durum kimsenin karşılaşmak istemediği bir problemdir.

Köpek bakımında tuvalet eğitimi önemli bir yer tutar. Tuvalet eğitimi açıkçası çok kolay değildir fakat köpekler hızlı öğrenmeye meyillidir. Köpeğe çiş eğitimi küçük yaşlarda verilmelidir. Bir kere tuvalet eğitimi alan köpek, hasta olmadığında veya bir şeye tepki göstermediği sürece tuvaletini istenmeyen yere yapmaz. Her şey göz önüne alındığında sabırlı olmak ve sevgiyle bir köpeğe çiş eğitimi vermek en doğru tercih olacaktır.

Köpeğe Çiş Eğitimi Nasıl Verilir 1

Yavru Köpeklerde Çiş Eğitimi

En ideal çiş eğitimi küçük yaşlarda verilendir. Yavru köpeğin ne kadarlık olduğu önemsenmeden, henüz eve ilk geldiği anda bu eğitim verilmedir. Bunun için ilk adım güvenli bölge oluşturmaktan geçer. Köpek evleri, kafesli evler gibi materyaller bunun için uygun olabilir. Bu bölge köpeğin rahatça hareket edebileceği bir alan olmalıdır. Aynı zamanda bu alanın içerisinde köpeğin yemeği ve oyuncakları da bulunabilir. Hatta gerektiğinde köpeğin burada uyuması da sağlanabilir. Burası köpeği evin başka köşelerine çiş yapmaya alıştırmamak için kullanılır. Yavru bir köpek ilk başta evin içerisinde serbest bırakılırsa, her yere çiş yapabilme potansiyelindedir.

Köpekler için üretilmiş olan çiş pedlerinden edinerek güvenli bölgeyi bu pedlerle kaplamanız faydalı olacaktır. Buradaki amaç köpeğin ev içerisinde çişini bu pedlere yapmasını sağlamaktır. Köpeğinizin sadece bu pedlere alışması da doğru değildir. Çünkü asıl çiş eğitimi evde değil, dışarıda verilir. Tuvalet pedi kullanmanın amacı evde yaşanabilecek kazaları önlemektir. Köpeğin herhangi bir şekilde evin istenmeyen bir köşesine tuvaletini yapması engellenmiş olunur. (Bazı ufak ırkların yalnızca tuvalet pedlerine çişini yapması amaçlanabilir.)

Çiş pedi alırken boyutunun köpeğiniz için uygun olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Çeşitli boyutlardaki çiş pedlerine https://www.petlebi.com/kopek-cis-pedi adresinden ulaşabilirsiniz.

Tuvalet pedi kullanımında, köpek sürekli dışarıya çıkarılsa bile evde bu pedlere yapmaya devam edecektir. Bu nedenle pedleri sürekli değiştirmek ve temiz tutmak gerekir. Yapılan araştırmalara göre 8 haftadan büyük olan köpeklerin dışarıya çiş yapmayı öğrenmeleri 5 ila 7 gün kadar sürer.

Sabırlı olun!

Köpeğe Çiş Eğitimi Nasıl Verilir 2

Tuvalet kapladığınız alanda her gün 1 adet pedi eksiltme yoluna gidin. Pedlerle kaplanan alanda her defasında 1 adet boşluk kalsın. Pedlere tuvaletini yapan köpek artık bu boş alana tuvaletini yapmayacaktır. Gün geçtikçe pedli alanın daralması sağlanmalıdır. Bu sayede köpeğiniz artık evin içerisinde de gezip dolaşabilecektir. Artık pedlere çişini yapmayı öğrenen köpek sayesinde evin başka yerlerinde yaşanabilecek kazalar azalır.

UYARI: Gün geçtikçe azalttığınız tuvalet pedleri son olarak 1 tane kalınca, mutlaka köpeğin mama ve su kaplarından en uzak yerde olmalıdır.

Köpeğe Çiş Eğitimi Nasıl Verilir 3

Evde istenilmeyen bölgelere köpeğin çişini yapmasını engellemek için tuvalet eğitim spreylerinden de yardım alabilirsiniz. Bu kokular köpeğin çiş eğitiminde yardımcı olarak görev alırlar. Tuvalet eğitim kokuları rahatlıkla satın alınabilir ve güvenle kullanılabilir.

Tuvalet eğitim spreylerine https://www.petlebi.com/kopek-tuvalet-egitim-spreyi adresinden ulaşabilirsiniz.

Köpeğiniz tuvalet eğitimi esnasında ya da sonrasında çeşitli nedenlerle evdeki eşyalara ya da yüzeylere çişini yaparsa normal bir şekilde temizlik yeterli gelmeyebilir. Her ne kadar çiş yapılan bölgeyi temizleseniz de koku günlerce orada kalabilir. Bu sorunun çözümü için, suda çözünmeyen idrar kristallerini çözebilen bio enzimlerden üretilmiş temizleme spreyleri imdadınıza yetişecektir.

Leke ve koku giderici ürünler de ev içerisinde size yardımcı olacaktır. Kötü kokulardan rahatsız olmamak ve kolayca temizlik sağlayabilmek için detaylı ürün bilgisine https://www.petlebi.com/kopek-leke-koku-gidericiler adresinden ulaşabilirsiniz.

Dışarıda Çiş Eğitimi

Köpeğiniz ilk defa dışarıya çıkıyorsa, korkup çişini yapmayabilir. Evde kullanılan tuvalet pedlerinden birini alarak dışarıya koyun. Köpeğiniz bu pedi gördüğünde dışarıya çişini yapması gerektiğini anlar ve güvenle yapabilir. Ayrıca, patilerinin altında alışmış olduğu yumuşaklığı hissedince daha rahat edecektir.

Köpeğe Çiş Eğitimi Nasıl Verilir 4

Dışarıda çiş eğitiminde anahtar kelime öğretmek de etkilidir. Sakin bir ses tonuyla her dışarı çıkıştan önce aynı kelimeyi kullanmalısınız. "Tuvalet zamanı", "çiş zamanı", "hadi", "hadi bakalım tuvalete" ve daha başka sizin belirleyebileceğiniz anahtar sözcükler kullanın.

Hergün aynı saatlerde köpeğinizi tuvalete çıkarmak iyi bir tuvalet eğitiminde esastır. Yavru köpeklerde örneğin 2 saatte 1 olmak üzere tuvalete çıkarmak gerekir. Daha sonrasında köpek kaç aylıksa o kadar saatte 1 olmak üzere dışarıya çıkartılabilir. Bu süreler aynı zamanda köpeklerin aya göre çişlerini tutabilme süreleridir. Daha sonra sabah ilk iş olarak tuvalete çıkarmak gerekir. Akşam ise yemek yedikten sonra tuvalete çıkarmak yeterli olacaktır. Köpeğiniz bundan sonra sabah uyanınca ve akşam yemek yedikten sonra tuvalete çıkacağını öğrenmiş olur.