Siyam Kedisinin Kökeni Nereden Gelmektedir?

09.06.2023 Deniz Öz


Kendilerine has karakterleri ve tanımlaması zor güzellikleri ile en sevilen kedi cinsleri arasında yer alan Siyam kedileri, arkadaş canlısı davranışları ile kalpleri fethediyor. Mistik görünümleri ve sevecen tavırları ile dikkat çeken bu kedi ırkı, birçok soru işaretinin de kaynağına dönüşüyor. En sevilen kedi cinsi listelerinde daimi bir yere sahip olan Siyam kedileri ile ilgili hazırladığımız bu yazımızda ilk olarak Güneydoğu Asya'ya uzanacağız ve Siyam kedisinin kökenleri hakkında bilgi aktaracağız.

Siyam kedilerinin en eski kedi ırklarından biri olduğu bilinmektedir. Kökenlerinin Güneydoğu Asya'ya, spesifik olarak ise Tayland'a uzandığı düşünülmektedir. Tarihsel olarak Siam adı verilen topraklardan geldiği kabul edilen bu kedi ırkı hakkındaki söylemlerden biri, 1351 - 1767 yılları arasında, günümüzün Tayland topraklarında yaşayan Ayutthaya medeniyeti zamanından beri varlıklarını sürdürdükleri yönündedir. Bir efsaneye göre Burmalı bir kral, Siyam kedilerini savaş ganimeti olarak toplamış ve onları iyi şans getirdikleri düşüncesiyle Burma'ya götürmüştür. Bu efsane tek değildir, daha farklı efsanelerden bahsedilmesi de mümkündür.

Açıkçası, konu hakkında oldukça fazla sayıda olan bu söylentilerin kesinliği hakkında net bir söylemde bulunmak mümkün değil. Örneğin Siyam kedileri Ayutthaya dönemi ile özdeşleştirilmiş olsa da kökenlerinin hâlâ bir gizem olmayı sürdürdüğü görüşü baskındır. Ancak doğruluğundan emin olunan bazı bilgilerin bulunduğunu da göz ardı edemeyiz. Bu bilgilerin başında da Siyam cinsi kedilerin atalarının Thai kedisi olarak da adlandırılan Wichien Maat cinsi kediler olduğu gelir. Dahası da var. Siyam kedilerinin, antik zamanlarda Thai kraliyet ailesi tarafından büyük saygı gördükleri, ruhların koruyucusu olarak kabul edildikleri, tapınakları ve sarayları koruduklarının düşünüldüğü ve yalnızca kraliyet ailesi tarafından bakılabildikleri gibi görüşler yaygın bir şekilde kabul görmektedir.

oturan siyam kedisi

19. Yüzyılda Siyam Kedileri

Birçok kedi ırkı gibi Siyam kedileri de ana vatanlarından farklı kıtalara yolculuk yapmışlardır. Avrupa ve Amerika kıtalarına ne zaman ulaştıkları kesin olarak bilinmemekle birlikte 19. yüzyılın sonları bu ırkın Tayland'dan Amerika ve Avrupa'ya getirilip popülerlik kazandığı dönemler olarak kabul görür. Amerika'da resmi kayıtlara geçen ilk Siyam kedisinin, Amerika'nın Bangkok Başkonsolosu tarafından hediye olarak gönderildiği ve isminin de "Siam" olduğu bilinmektedir. Siyam kedilerinin Avrupa topraklarındaki varlığının ise 1878 yılına dek uzandığı söylenir. İngiltere'de tanıtıldıkları bu dönemden itibaren güzellikleri ile kedi yetiştiricilerinin ilgi odağına dönüştüklerini söylemek yanlış olmayacaktır.

19. yüzyıl, Siyam kedilerinin dünyadaki popülerliğinin başlangıcı sayılmaktadır. Tanınırlıklarının yavaş yavaş artması ile birlikte güzelliklerine ek olarak karakteristik özellikleri, davranış modelleri ve sağlık gereksinimleri de ilgi görmeye ve dolayısıyla daha yakından araştırılmaya başlanmıştır.

Siyam Kedilerinin Popülerliği 20. Yüzyılda da Arttı

20. yüzyıl, Siyam kedilerinin popülerliğinin arttığı ve aynı zamanda, geçmişten gelen fiziksel özelliklerinin de farklılaştığı bir dönemdir. Bu farklılaşma sürecinde elma şekilli kafatasları daha üçgen bir şekle sahip olmaya başladı. Kulakları daha sivri hâle geldi ve büyüdü. Elbette ki bu değişimler kendiliğinden gerçekleşmedi. Avrupa ve Amerika'da sayıca artan yetiştiriciler, Siyam kedilerinin fiziksel özelliklerinin değişmesini sağladı. Ancak bu değişim, Siyam kedilerinin gözden düşmesini beraberinde getirdi ve 1980'li yıllara gelindiğinde sayıları oldukça azaldı. Her ne kadar bazı yetiştiriciler Siyam ırkının fiziksel özelliklerinin değişmesini savunmuş olsa da bazı yetiştiriciler geleneksel özelliklere sahip kediler üzerinde yoğunlaştı. Geleneksel Siyam kedilerinin yetiştirilmeye devam edilmesi, Siyam cins kedi ırkının devamlılığında önemli bir rol oynadı. Günümüzde, the International Cat Association and the World Cat Federation, geleneksel Siyam cinsi kedilerini bir ırk olarak tanımaya başladı ancak isimlendirmeyi Siyam olarak değil, Thai olarak yaptı.

yatakta ayakta duran siyam kedisi

Kediniz Bir Siyam ise....

Günümüzde, geleneksel olarak kabul görmüş fiziksel özelliklere sahip ya da değil, Siyam cinsi kediler popülerliğini koruyor. Birçok evde kendine yer bulan, bu muazzam güzelliğe sahip kediler kendilerine has karakter özellikleri ile ailenin bir parçasına dönüşüyor. Sahiplendiğiniz kedi, Siyam cinsi bir kediyse oldukça şanslı olduğunuzu bilmelisiniz. Sosyallikleri ile nam salan bu ırk, sıcakkanlı davranışları ile ailenizin bir parçasına dönüşecek. Ancak dikkatli olmakta fayda var, hemen hemen tüm kediler gibi Siyam kedi ırkı da bazı sağlık sorunlarına yatkın olabiliyor. En basitinden, zarif ve son derece atletik bir vücutları olsa da kilo alabilecekleri gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Siyam kedilerinin sağlıklarının desteklenmesi ve sürdürülmesi için doğru bir beslenme ile buluşturulmaları önem taşıyor. Atletik vücutlarının ve ince hatlarının korunması için özel olarak formüle edilen Royal Canin Siamese 38 Yetişkin Kedi Maması, Siyam kedilerinin sağlıklarını destekleyen kaliteli içerikleri ile öne çıkıyor.

Irklara özel beslenme gereksinimleri doğrultusunda farklı formüller sunan Royal Canin, Siyam kedileri için formüle ettiği yetişkin kedi maması ile hem kedilerin hem de onların dostluğunu paylaşan kişilerin gözdeleri arasında yer alıyor. Kaliteli bileşenlerle geliştirilen ve Siyam kedilerine özel hazırlanan mamanın içeriğinde omega-6 yağ asidi, yağların metabolize edilmesine yardımcı olan l-karnitin, sindirim sistemi sağlığını destekleyen prebiyotikler, kolay sindirilebilen proteinler ve cilt sağlığını iyileştiren mineral ve vitaminler bulunuyor. Siz de Siyam cinsi kedinizin, diş ve çene yapısına uygun dizayn edilen mama taneleri ile beslenmesi, sağlığının ırksal ihtiyaçları doğrultusunda desteklenmesi için Royal Canin Siamese 38 Yetişkin Kedi Maması ürününü buradan inceleyip sipariş verebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.