A’dan Z’ye Köpeklerde Kısırlaştırma: Öncesi, Sonrası, Kısırlaştırma Ücreti

A’dan Z’ye Köpeklerde Kısırlaştırma: Öncesi, Sonrası, Kısırlaştırma Ücreti

09.02.2021 Deniz Öz


Bir köpek sahiplendiyseniz onunla bir yaşama hazırsınız ve belirli sorumlulukları üstlenmişsiniz demektir. Hayatınızda olduğu kadar tercihlerinizde de dönüşüm sağlayacak bu kararın ardından onun gelişim evresi doğrultusunda en sağlıklı mamayı aramalı, egzersiz ve sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılamalı, sağlığının sürdürülebilmesi için tüm bakım süreçlerini yerine getirmelisiniz. Bir de kısırlaştırma var tabii, hem erkek hem de dişi köpeklerde kısırlaştırma süreçleri ile ilgili bir karar vermelisiniz. Kastrasyon veya sterilizasyon kapsamlı düşünülmesi gereken ve birçok faydası olabilen bir süreçtir. Bu yazımızda köpeklerde kısırlaştırma hakkında en çok merak edilenleri bulabilirsiniz.

Köpeklerde Kısırlaştırma Nedir? Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Köpeklerde kısırlaştırma sahipsiz köpek nüfusunun azaltılması ve dostlarımızın sağlıkları ile ilgili potansiyel tehlikelerin azaltılması için alınacak en önemli tedbirlerin başında gelir. Kısırlaştırma ameliyatı kapsamında gerçekleştirilenler cinsiyet özelinde farklılaşır. Erkek köpeklerde kısırlaştırma "kastrasyon" olarak adlandırılır ve operasyon sırasında testisler alınır. Dişi köpek kısırlaştırma ise "sterilizasyon" olarak adlandırılır ve operasyon esnasında rahim ve yumurtalıklar vücut dışarısına çıkarılır. Diğer bir deyişle köpeklerin üreme fonksiyonlarının ortadan kaldırılması sağlanır. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir, bu nedenle öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken birçok farklı konu bulunur.

Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Köpeklerde kısırlaştırma yaşı ile ilgili farklı görüşlerin olduğunu ve bu görüşlerin dişi ve erkek köpekler doğrultusunda da değişikliğe uğradığını ifade edebiliriz.

Erkek ve dişi köpek kısırlaştırma için önerilen zamanlar farklıdır. Köpekler 2 aylıktan itibaren güvenle kısırlaştırılabilseler de genellikle 4-6 aylık olmaları beklenir. Ancak bu süre ile ilgili de çeşitli değişkenlerden bahsedilmesi mümkündür. Irksal farklılıklar, köpeklerde kısırlaştırma yaşı üzerinde etkiye sahiptir. Yapılan bilimsel araştırmalar büyük ırk köpeklerin küçük ırklara göre daha geç olgunlaştığını ve dolayısıyla kısırlaştırma için daha uzun bir süre beklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Aynı şekilde yaşam koşullarının da doğru zamanlama üzerinde etkisi olduğu düşünülmektedir.

Birçok veteriner hekim dişi köpeklerde kısırlaştırma için ilk kızgınlıktan önceki dönemin uygun olduğunu belirtir. Bu da 5-10 aylık sürece denk gelmektedir. İlk kızgınlıktan önce işlemin gerçekleştirilmesi dişilerin meme kanseri riskini büyük ölçüde azaltmaktadır.

Erkek köpeklerde kısırlaştırma zamanı ile boyut arasında doğrudan bir ilişki bulunur. Küçük ve orta ırktakiler 6 aylık olduklarında, büyük ırklar ise yaklaşık 1 yaşındayken operasyon için uygun kabul edilir. Köpeklerde ameliyat yaşı ile ilgili en doğru bilgiyi veteriner hekimler köpek özelindeki değişkenleri değerlendirerek vereceklerdir.

sarı bayaz köpeği tedavi eden doktorlar

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kısırlaştırma ile köpeklerin üremesi fizyolojik olarak engellenir. Erkeklerde testisler alınarak testosteron hormonu salınımı önlenir, dişi köpeklerde kısırlaştırma ile yumurtalık ve rahim çıkarılarak gebeliğin oluşumu fiziksel olarak engellenir. Bu işlem cerrahi nitelik taşır ve köpeklere anestezi verilmesi gerektiğinden köpeklerde kısırlaştırma öncesi dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur.

Kısırlaştırma öncesi veteriner hekimler operasyon güvenliğini sağlamak ve köpeklerin genel sağlık durumları ile ilgili kesin bilgiler edinmek üzere detaylı kontrol süreçleri başlatırlar. Kan testleri yapılarak anestezi ile ilgili herhangi bir risk olup olmadığı belirlenir. Operasyon kararı yapılan detaylı muayenelerin ardından verilir.

Köpeklerde kısırlaştırma öncesi dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Operasyon öncesi tüm aşılamaların tamamlanmış olması gerekir.
  • Operasyona 2 hafta kala parazit aşılarının eksiksiz yapıldığından emin olunmalıdır.
  • Operasyon öncesindeki 8 saat boyunca yiyecek ve içecek tüketmemeleri gerekir.
  • Operasyondan 6 saat önce sıvı alımı durdurulmalıdır.
  • Kısırlaştırma ameliyatı öncesi tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi gereklidir.

Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrası

Köpeklerin kısırlaştırılması oldukça basit bir operasyon olarak değerlendirilir. Operasyon sonrası veteriner hekimler dikkat edilmesi gerekenler hakkında tüm detayları aktaracaktır.

Dişi Köpeklerde ve Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrası

  • Dostunuz muhtemelen aynı gün içerisinde eve gelecektir.
  • Rahat edebileceği ve dinlenebileceği bir alan yaratılmalıdır.
  • Beslenme için anestezi etkisinin geçmesi beklenmelidir.
  • Operasyon bölgesi ve kesiler her gün kontrol edilmelidir. Kızarıklık, akıntı ya da kötü bir koku varsa enfeksiyon riskine karşı veteriner hekimlerden destek istenmelidir.
  • Operasyon bölgesinin yalanması engellenmelidir. Bunun için yakalık kullanımı önemlidir.
  • Kısırlaştırma sonrası en az 10 gün banyo ertelenmelidir. Banyo zamanına karar verirken veteriner hekimlere danışılması gerekir.
  • İlk bir iki gün bulantı ve yemeği reddetme görülebilir. Endişelenmeye ve onu zorlamaya gerek yoktur.
  • Operasyondan sonraki birkaç hafta içerisinde erkeklerin testis torbasında şişme meydana gelebilir ve sanki testisler alınmamış gibi bir görüntü oluşabilir. Ameliyat bölgesi yalandığı takdirde şişlik artacaktır.
  • Bir iki hafta aşırı hareket etmesi engellenmelidir. Operasyondan sonraki gün dostunuz sizinle oyun oynama girişimlerinde bulunabilir ancak dikkatli olunmazsa dikişler açılabilir.
  • Yaradan akıntı gelirse ya da aşırı ağrı belirtileri yaşanırsa veteriner hekimlere danışılması önemlidir.
  • Erkek köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası testosteron üretiminin kesilmesine bağlı olarak sakinleşme görülebilir. Genellikle karakterlerinde ciddi bir değişim olmaz ancak bazılarının daha çok değişime uğrayabileceğinin unutulmaması önemlidir.
  • Köpeklerde Kısırlaştırma Fiyatları

köpeğin patisini tutan hekim

Ücretler veteriner kliniklerinin bulunduğu şehre, ilçeye, operasyon sırasında kullanılan malzemelere, veteriner kliniğinin ücret politikasına göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak bu ameliyat ücretinin dişilerde 1000 - 1500 TL, erkeklerde ise 600 - 1000 TL aralığında olduğu ifade edilebilir. Bu noktada ücretsiz köpek kısırlaştırma ameliyatı yapan bazı belediyelerin olduğu da bilinmektedir. Belediyeye bağlı barınaklardan sahiplenen dostlarımız için bu hizmet sağlanmaktadır. Uygulama belediye bazlı değişebildiği için bölgede hizmet sağlayan kurum yetkililerinden kesin bilgi edinilebilir.

Kısırlaştırılan Köpek Regl Olur mu?

Normal şartlarda kısırlaştırma operasyonu geçiren dişi köpeklerin regl olmaması gerekir. Kısırlaştırma ameliyatı sırasında rahim ve yumurtalıklar çıkarılarak dişilerin gebe kalmaları engellenir. Ameliyat sırasında yumurtalıkları alınmadığı veya yumurtaların tamamı vücut dışarısına çıkarılmadığında regl oluşumu gözlenebilmektedir. Bu gibi bir durumda kalan yumurtalık dokusu hormon üretmeye devam eder ve dişiler kızgınlığa girebilir.

Kısırlaştırılan Köpek Çiftleşir mi?

Dişilerde çiftleşme için kızgınlık dönemine girilmesi gerekir. Fakat ameliyat sırasında kızgınlık dönemine girmelerini sağlayacak üreme hormonları alındığı için hormonları çiftleşme için uygun seviyeye gelmez. Diğer bir deyişle dişi köpeklerin kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi çok mümkün değildir. Erkek köpeklerde ise çiftleşme gerçekleşebilir. Testosteron hormonu böbrek üstü bezlerden de salgılanır. Her ne kadar eskisi kadar yoğun olmasa da zaman zaman bazı erkeklerde çiftleşme eyleminin gerçekleşebileceği bilinmektedir. Üstelik ameliyat sonrası süreçte de bu istekleri oldukça güçlü olabilir. Hormonların tamamen vücuttan atılması hemen gerçekleşmeyeceği için erken dönemde dişileri gebe bırakabilme ihtimallerinin olduğunun unutulmaması gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.