Çocuklarla En İyi Anlaşan Köpek Türleri

10.11.2020 Deniz Öz


Köpek sahiplenerek ailesini genişletmek isteyen kişilerin sahiplenme kararı vermeden önce birçok konuyu göz önünde bulundurmaları gerekir. Sahiplenilecek dostun mizacı, tüy dökme yoğunluğu, enerji seviyesi, apartman hayatına uygun olup olmadığı, iklim şartlarına dayanıklılığı, diğer insanlarla ve çocuklarla ne kadar iyi anlaşabileceği gibi değişkenler düşünülerek verilen sahiplenme kararları ile hem köpekler hem de aileleri için mutluluk dolu bir yaşam mümkün olabilir.

Özellikle çocuklu ailelerde köpek sahiplenme kararı belirleyici bir öneme sahiptir. Çocuklara yol arkadaşlığı yapacak olan dostlarımızın da karakterlerinin, beklentilerinin ve ihtiyaçlarının farklılaşabileceği unutulmamalıdır. Çocukların sevgilerini gösterirken aşırıya kaçabilmeleri bazı köpek türlerinin strese girmelerine ve kendilerini tehlike altında hissedip saldırganlaşmalarına neden olabilir. Farklı bir açıdan düşündüğümüzde ise aşırıya kaçan sevgi gösterilerinin bazı köpek türlerine fiziksel zarar verebileceği söylenebilir.

Sahiplenmenin çok yönlü doğası gereği çocuklu ailelerin çocuk dostu köpek türleri özelinde bilgi sahibi olması tüm tarafların güvende ve mutlu olmasını kolaylaştıracaktır. Bu yazımızda çocuklarla en iyi anlaşan köpek türleri hakkında bilgi bulabilirsiniz. Dilerseniz Çocuklara Hayvan Sevgisini Aşılamak başlıklı içeriğimize de göz gezdirebilirsiniz.

ormanda çocukla gezen gelden retriever

Golden Retriever

Çocuklarla iyi anlaşan köpekler dendiğinde akla ilk Golden Retriever'ların gelmesi rastlantıdan ibaret değildir. Kendilerine güvenen, zeki halleri ile herkesin hayranlığını kazanan ve aşırı sabırlı olduğu bilinen Golden Retriever cinsi dostlarımız çocuklar için mükemmel bir yoldaş olarak kabul edilirler. Oyun oynamaya bayılırlar, gün boyu yoğun bir şekilde egzersiz yapabilirler ve herhangi bir tehdit hissettiklerinde çocuklara karşı korumacı bir yaklaşım sergilerler. Diğer köpeklerle de gayet iyi anlaşmaları onların kolay ve konforlu bir şekilde sosyalleştirilmelerini sağlar. Sahip oldukları diğer özellikler sayesinde de aileler için en uygun türler arasında gösterilen Golden Retriever'lar sahiplerini mutlu etmeye bayılırlar ve kendilerine öğretilen komutları çok hızlı bir şekilde kavrarlar. Gün içerisinde yeterince egzersiz yaparlarsa apartman hayatına başarılı bir şekilde adapte olurlar.

parkta küçük çocukla yürüşe çıkmış iki labrador

Labrador Retriever

Oyuncu, zeki, eğlenceli, sevgi dolu, korumacı, güvenilir ve sabırlı bir dost arayışındaysanız Labrador Retriever çok doğru bir tercih olacaktır. Çocuklarla en iyi anlaşan köpekler arasında da yer alan bu cins erken dönemde sosyalleştirildiğinde yabancılarla da diğer hayvanlarla da çok iyi anlaşır. Dost canlısı mizaçları ve üstün yetenekleri onların farklı iş kollarında ve rehabilitasyon görevlerinde mükemmel sonuçlar almalarını sağlar. Verilen eğitimleri karşılıksız bırakmayan ve öğretilen komutları hızla uygulamaya başlayan Labrador'ların bakımı da oldukça zahmetsizdir. Haftada bir iki kez fırçalandıklarında tüy dökme sorunu da ortadan kaldırılabilir.

üç poodle ile oynayan küçük kız

Poodle

Çok akıllı ve nazik bir cins olarak nam salan Poodle, sahip olduğu özelliklerle dost köpekler sıralamasında daimi bir yere sahiptir. Oldukça gururlu olurlar ve sadakatleri ile de kendilerine hayran bırakırlar. Onları sinirlendirmek veya canlarının sıkıldığına tanıklık etmek oldukça zordur. Minyatür ve standart boylarda olabilmeleri yaşam koşulları doğrultusunda tercih yapabilme imkanı sunmaktadır. Çok az tüy döktükleri bilinen Poodle cinsi köpekler alerjisi olan çocuklar için de mükemmel bir arkadaşa dönüşürler. Poodle cinsinin zekası, neşesi ve macera dolu halleri onların sevimliliği kadar baskın özellikleri arasında yer alır. Yabancılara karşı mesafeli davranabilirler ancak çocuklarla hemen kaynaşırlar ve çok iyi anlaşırlar. Minyatür Poodle'lar aile bireyleri arasından bir kişiyi lider olarak görürler ve ona sıkıca bağlanırlar. Bu köpek türü apartman hayatı için oldukça uygun olmakla birlikte bakımı özen istemektedir.

oyuncaklarıyla oynayan çocukla vakit geçiren köpek

Border Collie

Zekaları ve çobanlık yetenekleri ile efsane olarak nitelendirilen Border Collie cinsi çocuklarla en iyi anlaşan köpekler arasında yer bulur. Güçlüdürler, sadıktırlar, eğlenceli ve sorumluluk sahibi olmaları ile kendilerine hayran bırakırlar. Aktif bir yaşam süren aileler için ideal köpek türleri arasında gösterilen Collie'ler ailelerine kendilerini adarlar. Eğitime çok iyi yanıt vermelerinin yanı sıra yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirildiklerinde diğer hayvanlarla ve yabancılarla da çok iyi geçinirler. Apartman hayatına uygun kabul edilmezler, aşırı egzersiz gereksinimleri ve havlamayı sevmeleri nedeniyle bahçeli evlerde yaşayanlar için ideal bir seçim olarak değerlendirilirler.

halıda köpeğin üstüne yatmış küçük kız

Beagle

Sakinliklerine aldanmayın, sakin tavırlar sergileyen Beagle'ler ilgi çekici bir koku duyduklarında bir anda çılgına dönebilirler. Çocuklarla en iyi anlaşan köpek türleri arasında yer bulan bu sevimli cins arkadaş canlısıdır, zekidir ve genel olarak oldukça mutludur. Dışarıda özgürce zaman geçirip egzersiz yapmaya bayılırlar. Avcı genleri taşımaları tasmasız dolaştırılmalarının önerilmemesine neden olabilse de ailelerine karşı aşırı bağlı olmaları kaçma tehlikesini bir nebze de olsa azaltır. Kısa tüylere sahip bu cins düzenli taranmalı ve dönemsel olarak yıkanmalıdır.

köpeğine sarılmış çocuk

İngiliz Bulldog

Apartman hayatına mükemmel derecede uyum sağlayan, gününün büyük bir kısmını dinlenerek geçiren, aşırı sadık ve korumacı bir arkadaş arıyorsanız İngiliz Bulldog sizin için doğru bir tercih olabilir. Çocuklara karşı sevgi dolu halleri ile dikkat çeken bu küçük dev inanılmaz derecede güçlüdür. Tek sorun yeterince enerjik olmamasıdır. Gün boyu hareketli kalan ve bu esnada en yakın arkadaşı da yanlarında olsun isteyen çocuklar için Bulldog bir miktar zorluk çıkaracaktır. İngiliz Bulldog gün içerisinde yoğun egzersizlere ihtiyaç duymaz, diş bakımlarının aksatılmaması gerekir ve yüzlerinde cilt katlantıları olduğu için temizlik onlar için çok önemlidir. Göz ve burun çevresi düzenli olarak temizlenmediğinde bölgesel enfeksiyonlar meydana gelebilir.

küçük çocukla oynayan siyah köpek

Fransız Bulldog

Çok fazla egzersiz ihtiyacı duymayan, sevimliliği ile kalpleri kazanan, öğretilen komutları kolay bir şekilde uygulayan ve en önemlisi de çocuklarla çok iyi geçinen Fransız Bulldog cinsi dostlarımız küçük ırk sınıfında yer alır. Fransız Bulldog'lar oyuncu olurlar ve bulundukları ortamlara mükemmel derecede uyum sağlarlar. Yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirildiklerinde diğer köpeklerle de iyi anlaşabilirler. Ailelerine karşı çok bağlı oldukları için zaman zaman korumacı yönlerine de rastlamak mümkündür. Çocuklu aileler için maceracı ve sevgi dolu bir yol arkadaşı olacaklardır.

kızıl kahverengi tüylü köpek

Irish Setter

Göz alıcı kızıllıkta tüyleriyle tanınan Irish Setter türü köpekler oyuncu, enerjik, insanlar arasında olmayı seven ve çocuklarla oyunlar oynayan canlılardır. Hatta Irish Setter ırkı köpekler insanlar arasında olmayı o kadar çok severler ki yalnız kaldığında depresyona girebilirler. Eğer çocuğunuzun yanından ayrılmayacak enerjik bir köpek arıyorsanız tercihinizi Irish Setter'den yana yapmalısınız. Irish Setter ırkı uzun tüyleriyle bilinmektedir. Bu nedenle düzenli olarak fırçalanmaları ve taranmaları gerekir.

kahverengi beyaz uzun tüylere sahip iki köpek

Cavalier King Charles Spaniel

Görünüşü, boyutu, kişiliği ve enerji seviyesiyle çocuklu aileler için en ideal köpek türlerinden birisi de Cavalier King Charles Spaniel. Bu türün en önemli özelliği küçük bir ırk olmasına rağmen son derece enerjik ve atletik bir yapıya sahip olmasıdır. Son derece yumuşak ve uzun tüylü olan Cavalier King Charles Spaniel ırkı köpekler kısa sürede çocukların en yakın dostları hâline gelebilen canlılardır. Spaniel'lerin de düzenli olarak taranması ve fırçalanması gerekir. Oldukça enerjik olan bu canlılara düzenli olarak egzersiz yaptırmayı unutmamalısınız. Spaniel'ler düzenli olarak egzersiz yaptırılmadığında durağan yaşama çok çabuk alışırlar ve bu durum onların sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Size her zaman sevgi ile yaklaşacak, bağlılığı ile kalbinizi kazanacak bir yol arkadaşı sahiplenmek isterseniz sitemiz üzerinden verilen binlerce ücretsiz sahiplendirme ilanını incelemeyi unutmayın.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.