Temizliklerine ve parazit uygulamalarının düzenli olarak gerçekleştirilmesine dikkat edilse de bazı durumlarda kedileri pirelerden korumak mümkün olmayabilir. Bunun yanı sıra sokak canlarından birini sahiplenmeye karar veren kişilerin pire sorunuyla karşılaşmaya kendilerini hazırlamaları gerekir. Kedinin tekrar eski sağlığına kavuşması ve evin de pirelerden arındırılması için neler yapabileceğinizi yazımızın devamında bulabilir, kedilerde pire istilası ile mücadele etmek için ihtiyacınız olan bilgilere ulaşabilirsiniz.
Pirelerin kediler üzerindeki yaşam döngüsü nispeten kısadır ancak bu parazitlerin çok hızlı bir şekilde çoğalabiliyor olması, kendi kendine geçmeyecek büyük bir soruna dönüşmelerine neden olur.
Kedilerin üzerinde yaşayan yetişkin pireler burada beslenir, çiftleşir ve ürer. Bunun sonucu olarak oluşan yumurtalardan çıkan larvalar, gelişimlerini kedinin üzerindeki organik atıklardan beslenerek sürdürür. Pupa hâline gelen pireler ise birkaç hafta ile birkaç ay boyunca pasif bir şekilde yetişkin olmak için ideal ortamın oluşmasını bekler. Sonrasında çok sayıda yetişkin pire kedinin üzerinde hayatını sürdürmeye başlar ve döngü tekrarlanır.
Dişi pireler kediyi ısırdıktan iki gün sonra yumurtalarını bırakmaya başlar. İdeal koşullar altında bir pirenin tüm yaşam döngüsü yaklaşık iki haftadır. Ancak ideal koşulların oluşmaması durumunda bu döngü bir yılı bile bulabilir.
Kedinin sürekli olarak kaşınması ya da ağzıyla tüylerini yolmaya çalışması pire istilasının en yaygın belirtilerinden birisidir. Kedinin sürekli olarak kaşınması hem onun rahatsız hissetmesine hem de zaman içerisinde cildinde açık yaraların meydana gelmesine yol açar.
Pireden kurtulmak ve pire problemi yaşayan kedilerin eski sağlığına kavuşmasını sağlamak için atılabilecek adımlardan birisi onları düzenli olarak taramaktır. Özellikle sık dişli bir tarakla taramak pireleri ve pire yumurtalarını kedinin tüylerinden uzaklaştırmada son derece etkili bir yöntemdir. Kediler için pire tarakları modellerini buradan inceleyebilirsiniz.
Pireler kedinin sürekli olarak kendini kaşımasına ve ısırmasına yol açabilir. Bu da cilt tahrişi, iltihaplanma ve ikincil enfeksiyonların görülmesiyle sonuçlanabilir. Düzenli bakım, kedinizin tüylerindeki pire artıklarını ve kalıntılarını temizlemeye yardımcı olarak cilt sorunları ile karşılaşma riskini azaltabilir.
Pire istilası kedilerde anemiye bağlı olarak hâlsizlik, yorgunluk ve diğer sağlık sorunlarının görülmesine neden olabilir. Düzenli bakım, kedinizin cildini, tüylerini ve genel sağlığını kontrol etme fırsatı sunarak anemi veya farklı sağlık sorunlarının belirtilerini erkenden tespit etmenize olanak tanır.
Bakım hem siz hem de kediniz için rahatlatıcı ve dinlendirici bir aktivitedir. Stresi azaltmaya ve evcil hayvanınızla aranızda güven oluşturmaya yardımcı olur.
Kedinin sıcak ve sık tüyleri ile besleyici kanı her pirenin hayallerini süsler. Bu küçük parazitlerin bulaşması durumunda kedinizin tüylerini taramak tek başına yeterli değildir. Bununla beraber çeşitli pire ilaçları kullanmanız gerekir. Pire şampuanı en yaygın kullanılan pire ilacı türüdür. Bununla beraber pire tozu gibi farklı alternatifler de mevcuttur. Hangi türde ilacın kullanılacağına veteriner hekim tarafından karar verilir. İlacın uygulama dozunun da veteriner hekimin belirttiği şekilde ayarlanması gerekir. Aksi durumlarda uygulanacak ilacın üzerinde yazan kullanım talimatlarına sıkı sıkıya uyulmalıdır.
İçeriğinde fipronil, imidacloprid, selamectin ve fluralaner etken maddeleri bulunan ilaçlar ya da şampuanlar pire istilasını tedavi etmede yardımcı olur. Flumetrin ve imidacloprid içeren pire tasmaları da parazit probleminin yönetilmesinde etkilidir.
Son yıllarda çok daha çabuk etki eden bazı tabletler de pire istilasında kullanılmaktadır. Nitenpyram içeren tabletler yutulduktan sonra yarım saat içerisinde kedinin tüyleri arasında bulunan yetişkin pireleri öldürmektedir. Benzer bir şekilde spinosad içeren tabletler de pireleri daha yumurtalarını bırakmadan öldürür. Üstelik bu ilaçların bazılarının etkileri yaklaşık 30 gün kadar sürmektedir. Bu sayede daha etkili bir tedavi uygulanabilir.
Pireler, ev kedilerine genelde evden bulaşır. Kedinin pire istilasından tam anlamıyla kurtulabilmesi için yaşadığı ortamın detaylı bir şekilde temizlenerek pireden arındırılması gerekir. Pireleri ve pire yumurtalarını halılardan, mobilyalardan ve diğer yüzeylerden temizlemenin en etkili yollarından biri bu yüzeyleri düzenli olarak süpürmektir.
Evcil hayvanınızın zamanının çoğunu geçirdiği alanlara özellikle dikkat etmelisiniz. Pireler yatak takımlarında, battaniyelerde ve diğer kumaş eşyalarda saklanabilir. Bu nedenle bunları pire veya yumurtaları öldürmek için sıcak suda yıkamak ve yüksek ısıda kurutmak önemlidir. Buharlı temizlik; halı, mobilya ve diğer kumaşlardaki pireleri ve pire yumurtalarını öldürmenin etkili bir yoludur. Yüksek ısı ve nem, liflerin derinliklerine nüfuz ederek pireleri ve larvalarını öldürür.
Pireleri öldürmek ve gelecekteki istilaları önlemek için halılarda, mobilyalarda ve diğer yüzeylerde kullanılabilecek birçok pire spreyi ve tozu mevcuttur. Ancak bu kimyasalları kullanmadan önce talimatları dikkatle okuduğunuzdan, uygulama şartlarına uyduğunuzdan ve evcil hayvanlar ile çocukların yanında dikkatli olduğunuzdan emin olun.
Diyatomlu toprak, evinizdeki pireleri öldürmek için kimyasallar yerine kullanılabilecek doğal bir maddedir. Mikroskobik su organizmalarının fosilleşmiş kalıntılarından yapılan ince bir toz olan diyatomlu toprak; halı, mobilya ve diğer yüzeylere serpildiğinde pirelerin dış iskeletlerine zarar vererek onları kurutur ve öldürür.
İlaçlar kadar etkili olmasa da pire tuzakları evdeki pireleri ortadan kaldırmak için tercih edilebilecek yöntemlerden birisidir. Pireleri çekmek ve öldürmek için pire sorununun olduğu alanlara pire tuzakları kurulabilir. Bu tuzaklar pireleri cezbetmek ve yakalamak için yapışkan bir ped veya ışık kullanır.
İstila edilmiş bir hayvan başka bir hayvanla temas ettiğinde, pireler bir konakçıdan diğerine atlayabilir ve bu şekilde hızla yayılabilir. Pireler hayvandan hayvana yayılmanın yanı sıra insanların evlerini de istila edebilir ve insanlara da bulaşabilir. Pireler hayvan kanıyla beslenmeyi tercih etseler de insanları ısırabilir ve ciltte kaşıntılı, kırmızı şişliklere neden olabilir. Nadir durumlarda pireler insanlara murin tifüsü ve veba gibi hastalıkları da bulaştırabilir.
Kediler birbirleriyle yakın temasa geçtiklerinde, örneğin birbirlerini yalarken veya oynarken, pireler bir kediden diğerine atlayabilir. Aynı evde birden fazla kedi yaşıyorsa pireler yatak, mobilya ve halı gibi ortak yaşam alanları aracılığıyla bir kediden diğerine geçebilir. Pirelerin hızla çoğalabildiğini ve yayılabildiğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle kedinizi istilalardan korumak için önleyici tedbirler almanız gerekir. Düzenli tarama, pire ilaçları ve kedinizin yaşam alanını temiz tutmak, pirelerin bir kediden diğerine yayılmasını önlemenin etkili yollarıdır.
Kedilerdeki pire istilasını azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli doğal yöntemler vardır. Ancak bu yöntemlerin reçeteli ilaçlar veya bir veteriner tarafından önerilen diğer pire tedavileri kadar etkili olmayabileceğini unutmamak önemlidir.
Elma sirkesi, pireleri kedinizin tüylerinden uzaklaştırmaya katkıda bulunabilir. Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu bir sprey şişesinde karıştırabilir, elde ettiğiniz bu karışımı kedinizin tüylerine püskürtebilirsiniz. Bu sırada karışımı kedinizin gözlerine, burnuna veya ağzına yakın yerlere sıkmadığınızdan emin olmalısınız.
Bir diğer etkili yöntem de limon suyudur. Limon suyu da pireleri uzaklaştırmaya yardımcı olabilir. Taze limonu su dolu bir sprey şişesine sıkabilir, ardından karışımı kedinizin tüylerine püskürtebilirsiniz. Yine karışımı kedinizin yüzünün yakınına püskürtmekten kaçınmalısınız.
Tuz, pire yumurtalarını ve larvalarını kurutarak öldürmek için etkili bir ev ilacı olabilir ancak yetişkin pireleri öldürmede o kadar etkili değildir. Halı veya mobilyaların üzerine tuz serpildiğinde, pire yumurtalarının ve larvalarının saklanıyor olabileceği liflerin ve çatlakların derinliklerine nüfuz edebilir.