Köpeğe Bahçede Nasıl Bakılır?

30.08.2019 Petlebi Güvenli E-Ticaret Ltd. Şti.


Birçok kişi köpeklerine evde değil de, bahçede bakmayı tercih edebilir. Köpeklere bahçede bakmak için bazı kriterlerin sağlanması köpek dostlarımızın sağlığı ve yaşamı açısından çok önemlidir. Öncelikle, elbette bahçenin güvenilir ve yeterli bir büyüklüğe sahip olması gerekir. Çünkü bazı köpekler direkt olarak bahçede yaşamak için uygundur. Böyle köpeklerin hareket etmeleri için alana ihtiyaçları olur. Bahçe yeterli büyüklüğe sahip olduğunda köpek sağlıklı bir şekilde gelişirken aynı zamanda da mutlu olur. Köpeğin mutlu olması için yalnızca alan değil, ilgi ve alaka da önemlidir. Yani bir köpeğe bahçede bakıyor olmak onu unutmak veya ona ilgi göstermemek, dışlamak anlamına gelmez. Köpek evde de olsa, bahçede de olsa onlarla dost olmak gerekir. Ancak bu şekilde bir köpeğin mutlu olup olmadığından bahsedilebilir.

Köpeğe Bahçede Nasıl Bakılır 1

Bahçede Köpek Bakmaya Dair Bilgiler

• Bir köpeğin tüyleri kısaysa, köpek halen yavruysa veya köpek artık yaşlı denilebilecek yaşlardaysa bahçede bakılması uygun değildir. Böyle köpeklerin evde, uygun bakım koşullarında olması daha doğrudur. Özellikle yaşlı köpekler ciddi bir bakıma ve ilgiye muhtaç olurlar.

• Köpeği bahçeye bırakmak onu hareketleri bakımından serbest bırakmak anlamına gelmez. Köpek bahçede dahi olsa onunla ilgilenmeli ve günlük aktivitelerini yaptırmalısınız. Köpeğin bahçedeki alanı kısıtlıysa egzersizlerini aksatmamalısınız.

• Bir köpeği bahçede beslemek için doğru zamanı seçmek önemlidir. Köpek yavruluktan çıktıktan hemen sonra, henüz gençken bahçede beslenmeye başlanmalıdır. Çünkü ev ortamına alışan bir köpeği bahçeye alıştırmak zorlaşır.

Köpeğe Bahçede Nasıl Bakılır 2

• Köpeği hem bahçede hem de evde beslemek doğru değildir. Örneğin gündüz evde akşam bahçede veya tam tersi durumlarda belli bir sıcaklık farkı oluşacağı için bu durum köpeğinizin sağlığı için iyi değildir.

• Su tüm canlılar için hayati sıvıdır. Köpeğinizin bahçede ulaşabileceği yerde yeterli miktarda suyu olup olmadığını daima kontrol etmelisiniz. Köpeğiniz belki açlığa dayanabilir ama susuzluğa asla dayanamaz. Yazın sıcak günlerinde veya kışın soğuk günlerinde yeterli miktarda su içebilmek daha bir önem kazanır. Bunun için seçeceğimiz mama ve su kaplarını bunları da düşünerek bir tercih yapmalıyız.

• Köpeğimize bahçede bakacaksak, kalacağı kulübeyi almadan önce iyi bir araştırma yapmalıyız. Kulübenin köpeğimizi soğuğa ve güneşe karşı koruyacak özellikte olması gerekir. Köpek kulubesi seçiminde köpeğimizin boyutlarına uygun bir modeli tercih etmeliyiz.

Köpeğe Bahçede Nasıl Bakılır 3

• Bahçede köpeğinizin yattığı yeri temiz tutmalı, burada kullandığınız kulübe yatağı, havlu vs. gibi eşyaları düzenli olarak değiştirmelisiniz. Bu durum hem köpeğinizin rahat bir ortamda olmasını hem de parazitlerden korunmasını sağlar.

• Bahçede olan bir köpeğin dış etmenlerden etkilenmesi evdeki bir köpeğe göre daha mümkündür. Bahçede bulunan köpeğin düzenli veteriner kontrollerini ihmal etmemelisiniz.

• Bahçedeki her köpek serbest değildir. Köpeğinize bir tasma veya zincir takma zorunluluğunuz varsa zincirin mutlaka köpeğinizin boyunun en az 3 kat olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun dışında zincirin takılabileceği eşyaların etrafta olmadığından emin olmalısınız.

• Köpeğimiz bahçede yeşilliklerin içinde günlerini geçirirken özellikle bahar ve yaz aylarında pire-kene gibi dış parazitlerin tehditine maruz kalabilir. Bu parazitlere karşı köpeğimizi korumak için çeşitli pire kene engelleyici ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler köpeğimizi dış parazit saldırılarına karşı korumaya alır.

Köpeğinizin sağlığı için kullanabileceğiniz pire ve kene ürünlerini https://www.petlebi.com/kopek-paraziter-pire-kene-engelleyici adresinden kolaylıkla bulabilirsiniz.

• Bahçedeki bir köpekle ilgili bir başka problem de çiftleşme durumudur. Her ne kadar kendinize ait bir bahçeye sahip olsanız da, bu durum köpeğinizi diğer köpeklerle temastan tam olarak koruyamayabilir. Bu nedenle kısırlaştırmayı bir seçenek olarak düşünmelisiniz. Bu konuda en doğru yönlendirmeyi veterineriniz yapacaktır.

Köpeğe Bahçede Nasıl Bakılır 4

Bahçede Köpek Bakmanın Riskleri Nelerdir?

• Köpeğiniz bahçeden kaçabilir. Bahçeden kaçan köpeğin dış dünyada yalnız başınadır ve dış etmenlere karşı tamamen açıktır. Başına her türlü tehlike gelebilir.

• Aynı şekilde köpeğinizin bahçede olması onu hırsızlara karşı korumaz. Köpeğiniz çalınabilir.

• Bahçe gibi açık bir ortamın zehirlenme vakalarına da açık olabildiği unutulmamalıdır.

• Güneşle ilgili problemler yaşanabilir.

• Hava değişimlerinden kaynaklanan rahatsızlıklar yaşayabilir.

• Köpeğinizin sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için kullandığınız köpek maması dış etmenlerden etkilebilir; bozulabilir veya böceklenebilir.