Kedi Tırnağı Nasıl Kesilir?

30.08.2019 Petlebi Güvenli E-Ticaret Ltd. Şti.


kedilerde tırnak bakımı

Ellerimizin çizilmesine alıştık da tüylü dostlarımızın tırnak izlerini evlerimizdeki muhtelif eşyalarda da çokça görüyorsak kedi tırmalama tahtalarından edinmemiz faydalı olacaktır.

Kedilerimizin tırnakları uzadığında onlara kendilerince bakım yaparlar. 'Patikür' işlerini kendi kendine halletmeye çalışan sevimli dostlarımıza nasıl mı yardımcı oluruz? Tırnaklarını düzenli keserek ve bir tane tırmalama tahtası alarak çok kolayca bu sorunundan kurtarabiliriz.

Tırnak Kesmek mi? Ama Bu O Kadar Kolay mı?

Evet, bu soruyu soracağınızı biliyoruz. Kedimizin tırnağını kesmek o kadar basit bir şey değil gibi görünebilir. Sonuç olarak bir tırnak makası ile patisine yaklaştığımızda ilk başta huysuzlanması çok normal. Bilinçsizce yapacağımız her bakım girişiminde olduğu gibi tırnak keserken de bilinçsizce hareket edersek faydadan çok zararımız dokunabilir kediciklere. "Nasıl yapacağım ki, çok zor bu iş" diyorsak düzenli olarak veterinere tırnak bakımlarını yaptırmak çözüm yollarından biri. Bir diğer seçenek de tırnaklarını kesmeyi öğrenmek. Gözünüz hemen korkmasın o kadar da zor bir şey değil. Öncelikle kedimiz için özel olarak üretilmiş olan tırnak makaslarından alarak ilk adımı atalım.

Ayrıca tüylü dostlarımızın tırnak ve pati bakımları için tırnak makasının yanında birçok bakım ürünü de bulunmaktadır. Sevimli dostlarımızın pati bakımları için düzenli olarak bu ürünleri de kullanabiliriz.

Detaylı bilgi için; https://www.petlebi.com/kedi-tirnak-bakimi

kedi tırmalama tahtası

Kedimizin Tırnaklarını Keserken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Öncelikle kedimizin tırnak yapısını biliyor muyuz? Kedilerdeki tırnak yapısı profilden baktığımızda, kartal gagasına çok benzer. Kedimizin tırnağını keserken, alt gagayı geçen bölümden kesebilirsiniz. Hayvanların hepsinde tırnak içindeki canlı doku yani pembe damarlar ve sinirler kolayca görünür. Bu sebepten kedilerinizin tırnağını kesmekte zorlanmazsınız. Bu canlı dokunun yaklaşık 2-3 mm uzağından kedi tırnak makasayla kesilmesi yeterli olacaktır. Eğer canlı dokuya dikkat etmeden keserseniz, ortaya çıkan kanamayı durdurmak epeyce güç olur ve bu durum kedimizin de bizim de canını çok acıtır. Hem de kedimizin canı çok acıyacağından, bundan sonraki tırnak kesme operasyonları çok zor geçecektir. Aman buna özellikle dikkat edelim.

kedilerde tırnak kesimi

Bir de kediciklerimizin arka patilerindeki tırnakları kesinlikle kesmemeliyiz. Sadece ön patilerindeki tırnakları kesmek yeterli olacaktır. Neden mi? Çünkü arka patilerindeki tırnakları kesersek özellikle üst katlarda yaşayanlarımız için kedilerin cam kenarı ve balkonlardan düşme riskini artırmış oluruz. Ayrıca kediler arka patilerindeki tırnaklarıyla eşyalarımıza ve kollarımıza zarar veremezler. Hem daha küçükken kedi tırmalama tahtalarına alıştırdıysak evimizdeki hiçbir eşyaya zara gelmez. Bunu unutmayalım.

Öncelikle işleme başlamadan önce kedinizin kendisini rahat hissettiği bir ortamı tercih edelim. Ön patisine hafifçe bastırarak tırnaklarının çıkmasıyla kesim işlemine başlayabiliriz.. Ne demiştik, pembe damarlara dikkat etmeliyiz Yanlış bir hareket faydadan çok zarar getirir. Kedimiz çok huysuzlaşır, agresif hareketler sergilerse patileri bir havluya sararak bu işlemi kolaylaştırabiliriz.

Peki Kediciklerin Tırnak Kesme Vaktinin Geldiğini Nasıl Bileceğiz?

Öyle sabit bir periyodu yok tırnaklarının uzamasının. Her insanın tırnağı aynı sürede mi uzuyor ki onlarınki de aynı sürede uzasın. Nasıl ki her birinin huyu, suyu, karakteri farklıysa tırnak uzama süreleri de kediden kediye değişmektedir. Ama 20-30 günde bir kedilerimizin tırnaklarını kontrol edersek bunu anlamak zor olmayacaktır. Kedi tırmalama tahtasını sevip sevmemesine, onunla vakit geçirmesine bağlı olarak bu süre değişken olacaktır.

Tırnak kesme işlemini kendimiz yapamıyorsak mutlaka bir veterinerden destek almalısınız.