Köpek Eğitiminde Clicker'ın Önemi Nedir?

30.08.2019 Petlebi Güvenli E-Ticaret Ltd. Şti.


Clicker eğitimi ilk defa balinalar ve yunuslarla iletişim kurmak için 1940'lı yıllarda bulunmuş ve zamanla geliştirilerek birçok hayvan üzerinde de koşullu öğrenme yaratmak için kullanılmış bir yöntemdir. Bu yöntemin köpekler üzerinde de başarılı olduğu görüldüğünde, artık sevgili dostlarımız için de kullanılmaya başlanmıştır.

Clicker eğitimi modern ve oldukça bilimsel bir eğitim metodudur. Köpek dostlarımızın öğrenmelerini kolaylaştırır ve bu sayede onlara iyi bir eğitim verilebilir. Clicker sayesinde köpeğinizle iletişim kurmak kolaylaşırken, aranızdaki bağ da günden güne güçlenir.

Size uygun clicker modellerini incelemek için https://www.petlebi.com/kopek-egitim-clicker adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bunun dışında köpek eğitiminde kullanılan birçok yardımcı ürün bulunmaktadır. Bu eğitim ekipmanları da köpeğimize çeşitli eğitimlerin verilmesinde bize yardımcı olur.

Köpek Eğitiminde Clicker Nasıl Kullanılır 1

Clicker Nasıl İşler?

Bu eğitimin ana işlevi köpeği doğru davranışa sevk etmektir. Clicker'dan çıkan "klik" sesi davranışları kontrol eder ve köpekte koşullu öğrenme biçimi oluşturur. Klik sesi ile birlikte verilen ödül sayesinde, köpeğiniz bu sesi her duyduğunda ödüllendirileceğini anlar ve komutları doğru bir şekilde yerine getirir.

Köpeğinizin yaptığı doğru bir davranışta klik sesini kullanmanız ve daha sonrasında onu ödüllendirmeniz sayesinde, köpek yaptığı davranışın doğru olduğunu anlar ve daha sonrasında bu doğru davranışı yeniden ve yeniden sergiler. Klik sesi sonrasında kullanılacak ödülün de ayrı bir önemi vardır.

Köpeğinizin lezzetli bulduğu bir ödül maması tercih etmeniz itaat etmesi açısından yararlı olacaktır.

Elbette ilk başta ödül mamasının verilmesi doğal ve etkili bir yöntemdir. Ancak köpeğinizin her yaptığı doğru davranışta ödül bisküvisi kullanmak başka sorunlara yol açar. Bunun için clicker kullanımında zamanla ödül bisküvileri yerini sevgi sözcüklerine, okşamaya veya gülümsemeye bırakmalıdır. Bu sayede köpeğiniz sürekli ödül bisküvisi beklemez ve sevgi görmek için de doğru davranışı gösterir.

Köpek Eğitiminde Clicker Nasıl Kullanılır 2

Clicker Kullanımı

Clicker sayesinde köpek dostunuza birçok komutu yerine getirmesini ve doğru ile yanlışı anlamasını sağlayabilirsiniz. Clicker ile öğrenmenin sınırları geniştir. En basit otur, kalk, git, gel komutlarından en karmaşık terlik getirmek, gazete getirmek gibi işlevsel komutlara kadar kullanılabilir. Elbette karmaşık eğitimler sabır gerektirir.

İlk olarak clicker kullanırken yanınıza biraz kuru mama veya ödül maması bulundurmakta fayda vardır. Adını öğrenmesi için her adını söylediğinizde clicker'ı kullanıp sonrasında da bir mama taneciği verebilirsiniz. Sonrasında basit komutlar için de ödül maması ile ödüllendirebilirsiniz. Bu sırada köpeğinizin dikkatini dağıtabilecek unsurları ortamdan uzaklaştırmak önemlidir. Özellikle yavru köpeklerin dikkati çok çabuk dağılabilir. Ayrıca, clicker'ı yavru köpeklerden biraz uzak tutmak gerekir. Yavru köpekler sese karşı oldukça duyarlı olabilirler.

Köpek Eğitiminde Clicker Nasıl Kullanılır 3

Clicker ve ödül maması ilişkisi içerisinde artık köpeğiniz her adını duyduğunda dikkat kesilerek sizi dinleyecektir. Sonrasında ise ne yapmasını söyleyerek ona komutlar verebilirsiniz. Clicker sayesinde köpeğinizle evin içerisinde karşılıklı bir anlayış içerisinde yaşayabilirsiniz.

Clicker Kullanım Süresi

Yavru köpekler uzun eğitimlerden hoşlanmazlar. Onlar için her şey bir oyundan ibarettir. Aslında siz onu eğitmeye çalışırken, o her şeyi bir oyun şeklinde algılar. Bunun için aynı eğitimi sürekli ve defalarca tekrarlamak yerine, sürekli değiştirerek onun da eğlenmesini sağlamak daha doğru olur.

Köpek Eğitiminde Clicker Nasıl Kullanılır 4

Clicker ile birlikte köpeğinizin uymasını istediğiniz talimatları evin tek bir yerinde vermek yerine, evin başka alanlarında da uygulamalısınız. Oturma odasında yapmasını istediğiniz bir davranışı mutfakta da denemeli veya yürürken de yapmasını istemelisiniz. Böylelikle köpeğiniz size yalnızca bir yerde değil, her yerde ve her durumda yanıt verir.

Yavru bir köpeğin eğitilmesi gerçekten sabır gerektiren bir iştir. Bu konuda aceleci olmamak ve mutlaka ayarlanmı bir ses tonu ile hitap etmek önemlidir. Eğitimler sırasında ses yükseltilmeden, sevecen ve anlayışlı bir dil oturtulmalıdır. Tüm bunların yanında sevginin ve şefkatin gücünden asla şaşmamak lazım.

Tüm eğitim aparatları hakkında detaylı bilgiye https://www.petlebi.com/egitim-ekipmani sayfasından ulaşabilirsiniz.