Öfkeli Bir Köpek Nasıl Sakinleştirilir?

28.10.2020 Deniz Öz


Öfke, kızgınlık, endişe, sevinç veya korku yalnızca insanlara özgü duygular değildir. Köpekler de zaman zaman öfkelenebilirler, hırçınlaşabilirler ve agresifleşerek kendilerine, diğer canlılara ya da insanlara zarar verme potansiyeli taşıyabilirler. Ancak basit ve etkili yöntemlerle köpeklerin eğitilebileceğinin ve daha sağlıklı davranışlar içerisine girebileceklerinin unutulmaması gerekir.

Bu yazımızda öncelikle köpeklerde öfke ve hırçınlık yaratan nedenleri, daha sonra ise "hırçın köpek nasıl sakinleştirilir?" sorusuna verilen yanıtları ele alacağız. Keyifli okumalar dileriz.

Köpekler Neden Hırçınlaşır?

Her köpeğin karakteri farklıdır, dolayısıyla onu öfkelendiren temel unsurları bilmek sakinleştirilebilmeleri açısından oldukça önemlidir. Sinirli köpekler ve davranışları incelendiğinde onlardaki bu duygu durumu değişikliğine yol açabilen birçok farklı nedenin olduğu gösterilmiştir.

Geçirdikleri rahatsızlıklar ve hastalıklar köpeklerin agresifleşmesine neden olan en önemli faktörlerden biridir. Çektikleri acı onlara dokunulduğunda ani ve ters tepki göstermelerine yol açabilir. Fakat öfke nedenlerini duyulan acı ile sınırlamak eksik bir yaklaşım olacaktır. Köpekler korktuklarında da agresifleşebilen canlılardır. Kendilerini tehlikede hissettiklerinde, kaçamayacaklarını düşündüklerinde ve kendilerini savunmada yetersiz olduklarını anladıklarında dişlerini göstermeleri işten bile olmayacaktır. Sahiplendikleri nesneleri ya da insanları koruma istekleri de hırçınlaşmalarına yol açabilir. Aşırı sahiplenici köpeklerde, bu öfke nedeni yaygın bir şekilde görülmektedir. Onları öfkeli kılabilen bir diğer neden de baskınlık kurma çabalarıdır. Hakimiyet sağlamaya meyilli köpekler otoritelerini tehlikeye atan herhangi bir canlıya karşı saldırgan tavırlar gösterebilirler. Bir de yalnız kalmaktan duydukları sıkıntının da unutulmaması gerekir. Gün boyu evde kalan, enerjisini atamayan ve ayrılık kaygısı yaşayan köpeklerde de öfke sorunu bariz bir hale gelebilir.

öfkelenmiş büyük hırçın köpek

Hırçın Köpek Nasıl Sakinleştirilir?

Az önce de ifade ettiğimiz gibi köpekleri sakinleştirmek için öncelikle onları agresifleştiren faktörleri anlamak gerekir. Öfke problemi sık tekrarlandığında uzmanlardan destek alınması ve davranış terapilerine başvurulması onların daha mutlu ve sağlıklı bir ömür sürmesi adına elzemdir. Elbette bu durumun sahiplerine ve diğer canlılara olan yansımalarının da göz ardı edilmemesinde fayda olacaktır. Kontrol altına alınamayan öfke ve hırçınlık sorunu çeşitli olumsuzluklara neden olabilir. Her köpek farklı olsa da genel anlamda dostlarımızı sakinleştirdiği düşünülen ipuçlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Köpeğinize Egzersiz Yaptırın

Egzersiz yapmak, köpeklerin sakinleşmesini sağlayan en önemli unsurların başında gelir. Egzersiz sırasında fazla enerjileri atılır, zihinleri boşalır ve sahipleri ile birlikte zaman geçirdikleri için agresif davranışlarının en yaygın görülen nedenlerinden biri olan ayrılık kaygıları azalır. Onunla birlikte her gün uzun yürüyüşlere çıkmak, parkta top oynamak, onunla ilgilenmek ve fiziksel temasta bulunarak sevgi göstermek öfke sorunu ile mücadele etmeyi sağlayabilir. Dostunuz için egzersiz süreleri ve egzersiz kapsamı hakkında veteriner hekimlerden bilgi alabilirsiniz. Köpeklerin hangi tempodaki egzersizleri ne kadar süreliğine yapmaları gerektiği ırk, yaş, genel sağlık durumu ve egzersiz ihtiyacı doğrultusunda değişiklik gösterebilir.

Ona Temas Edin

Korktuğunda ve yalnız kalmaktan sıkıldığında hırçınlaşan bir köpeğiniz varsa onu sakinleştirmek için ona olan sevginizi fiziksel olarak temas ederek gösterebilirsiniz. Kaygı belirtilerini azaltan bu davranış sayesinde hem kendilerini güvende hissetmelerini sağlayabilir hem de sevildiklerini hissetmelerine yardımcı olarak onları mutlu edebilirsiniz.

renkli halıda yatarak müzik dinleyen köpek

Köpekleri Sakinleştiren Müzik Kozunu Deneyin

Yapılan bilimsel çalışmalar bazı müziklerin insanlar, köpekler ve kediler için sakinleştirici bir etki sağladığını göstermiştir. Onunla birlikte zaman geçirirken ya da yalnız kaldığında köpekleri sakinleştiren müzikler sayesinde dinginliğini korumasına yardımcı olabilirsiniz. Endişelenmelerini sağlayan gürültüleri baskılayan, dışarıdan gelen sesleri perdeleyen müziklerle pozitif sonuçlar alabilirsiniz. Özellikle klasik müziğe karşı çok hassas olduklarını ve klasik müzik dinlediklerinde çoğunun uysallaştığını da söylemek isteriz.

Ona Masaj Yapın

Köpekleri sakinleştiren müzik dinletisi kadar etkili bir yol varsa o da sevimli dostunuza yapacağınız masajdır. Güzel bir masaj sonrası sadık dostlarımız kendilerini harika hissedebilirler ve bu dönüşüm rastlantıdan ibaret değildir. Gergin ve endişeli köpeklerin kasları gerilir ve tıpkı bizler gibi fiziksel olarak rahatsızlık duyarlar. Onları sakinleştirmek için masaj kozunu mutlaka denemenizi öneriyoruz. Masaja başladığınız anda şaşkın bir ifadeyle teslim olmalarını ve masaja devam etmenizi isteyen ısrarcı hallerini de şimdiden merak ediyoruz.

Köpek Sakinleştirici Kıyafetler

Kendilerini güvende hissetmeyen köpekler hangi gelişim evresinde olduklarından bağımsız olarak hırçınlaşabilirler. Vücutlarını çok sıkmadan sarmalayan köpek sakinleştirici kıyafetler endişelerini azaltmanın en pratik yollarından biridir. Üstelik aile bireylerinin kokusunun da bu kıyafetlerde olması onların daha mutlu hissetmelerini sağlayacaktır. Dostunuzun güvende hissetmesini sağlayacak köpek sakinleştirici kıyafet çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.