Köpeklerin Sağlığında Suyun Önemi

30.08.2019 Petlebi Güvenli E-Ticaret Ltd. Şti.


Su. Canlıların en temel ihtiyaçlarının başında gelen o mucizevi içecek. Su olmaz ise yaşam olmaz. Köpek dostlarımızın yaşamında suyun ne kadar önemli olduğunu anlatalım isterseniz.

Köpeklerdeki günlük su ihtiyacı öncelikle köpeğimizin boyutlarına, yaşına ve bir günde yediği besin miktarına, besinin kuru ya da yaş mama olmasına göre değişkenlik gösterecektir. Mevsim ve hava şartları da köpeklerimizin su ihtiyacında belirleyici olmaktadır. Sıcak havalarda kabul edersiniz ki su kaybı fazla olacağından dostlarımızın su ihtiyacı da artmış olacaktır. Bir genele vurmak gerekirse ortalama bir köpeğin günlük olarak tüketmesi gereken su miktarı, günlük besin miktarının 2,5 kadarı kadar olmalıdır.

köpeklerde su içme neden önemlidir 1

Köpeklerimize vereceğimiz suyun sıcaklığı da oda sıcaklığında olmalıdır. Tüylü dostlarımızın su kaplarının sadece yazın değil, her zaman taze, temiz ve oda sıcaklığında suyla dolu olması gerekmektedir. Köpeklerimize kesinlikle soğuk su içirmemeliyiz. Yazın serinlemeleri gerektiğini düşünüyorsak da soğuk suyu yarı yarıya oda sıcaklığındaki su ile karıştırarak vermeliyiz.

Köpeğinizin normalden fazla su içtiğini düşünüyorsanız bunun farklı nedenleri olabilir. Köpeğinizin aşırı su içmesinde onun fiziksel aktiviteleri ve çevresel faktörler etkili olabileceği gibi son derece ciddi olmak üzere farklı hastalıkların rolü de olabilir. Hiperkalsemi, düşük proteinli diyetler, aşırı tuzlu besinlerin tüketilmesi, diyabet, bazı böbrek hastalıkları, pankreas tümörü, pyometra, böbrek yetmezliği gibi birçok nedenden dolayı da köpeklerimiz aşırı su tüketebilir. Bunun için köpeğimizin aşırı su tüketimi durumunda muallakta kalmamak adına veteriner hekimimize danışmak iyi bir yol olacaktır.

Beslenme ve su ilişkisinin birbiriyle orantılı olduğunu unutmayalım. Eğer köpeğimiz su içmekte sıkıntı yaşıyor ve tükettiği mama karşılığında su içmiyorsa, mama değişimini de düşünebiliriz. Veteriner kontrolü ve önerisiyle light köpek maması ile beslemeye geçebiliriz.

köpeklerde su içme neden önemlidir 2

İçerisinde bulunan suyu sürekli akıtarak köpeklerin ve kedilerin suyu daha iştahlı içmesini sağlayan otomatik su kaplarından birini kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Bu otomatik su kapları, suyu sürekli içerisnde çevirdiği ve filtreden geçirdiği için tüm istenmeyen kokuları bertaraf eder ve en uygun lezzeti sağlar.

Su En Temel Besin Bileşenidir! Bunu Unutmayalım

Yaşamın kaynağı olan su, aynı zamanda bütün besin bileşenlerinin arasında da en başta gelmektedir. Neden mi? Ortalama ağırlıktaki bir köpeğin vücudundaki yağların tamamını ve proteinlerinin yarısını kullanarak günlerce aç kalabilmesi mümkündür. Fakat vücudundaki suyun onda birini bile kaybettiğinde hastalanma riski çok yüksektir. Yavru köpeklerin vücutlarının %80'ini su oluştururken bu oran yetişkin köpeklerdeyse %60 kadardır.

Yani köpeğimizin mamasından daha çok suyunun yeterli ve temiz olup olmadığına daha fazla dikkat etmeliyiz. Özellikle sıcak yaz günlerinde kaplarındaki suyun buharlaşabileceğini de aklımızın bir kenarında tutarak, su kaplarından taze ve temiz suyu eksik bırakmamalıyız.

Köpeklerimizin içtikleri suya da özellikle dikkat etmeliyiz. Şehir içinde ya da dışında açık su kaynaklarından su içirmemeliyiz. Çünkü bilmediğimiz su kaynağı birçok zararlı mikroorganizmalara da ev sahipliği yapmaktadır.

köpeklerde su içme neden önemlidir 3

Tüylü dostlarımızın su kaplarını seçerken de plastik kaplar yerine cam veya metal kapları tercih etmek daha doğru bir seçenek olacaktır. Özellikle metal kaplar bakteri oluşumuna ve yosunlaşmaya karşı daha dirençlidir. Fakat unutulmamalıdır ki metal kaplarda herhangi bir çizik paslanmaya sebep olacağından böyle bir durumda vakit kaybetmeden su kabını değiştirmeliyiz.

İşlerimizden ya da dışarıdaki koşuşturmalardan dolayı evimizde köpeğimizin susuz kalacağı endişesini taşıyorsak hazneli kaplar bu kaygıdan bizi kurtaracaktır.

Çeşitli renk, model ve hacimlerde hazneli su kaplarını sitemizden inceleyebilirsiniz.

Beslenme ve Suyun İlişkisi

Birçoğumuz köpeklerimizi hazır kuru ve yaş mamalarla beslemekteyiz. Bu beslemeyi yaparken ne kadar mamaya karşın ne miktarda su tüketmesi gerektiği de denklem olarak en merak ettiğimiz konuların başında geliyor. Örnek vermek gerekirse ortalama beden büyüklüğüne sahip bir köpekte, günde 800-1000 gr kuru mama tüketiyorsa bunun karşılığında 2-2,5 litre su tüketmesi sağlığı açısından iyi olacaktır. Bu küçük bir ırk köpekteyse günlük 100-150 gram kuru mamaya karşılık 1,5-2 su bardağı da su olacaktır. Aşırı aktivasyon, aşırı sıcak havalar ya da köpeğimizin hamileliği ve anneliği bu su miktarlarının 2-3 kat artırılmasını gerektirir.

Beslemeye yaş mama da dahil ediliyorsa, yaş mamanın içinden de su ihtiyacının karşılanabileceğinden verilen su miktarını çok az azaltmak yerinde olacaktır.