Tahılsız Köpek Mamaları Nedir, Haklarında Neler Bilinmelidir?

23.09.2022 Deniz Öz


Sağlıklı beslenme ile ilgili farkındalığın artması market reyonlarındaki değişimlerle sınırlı kalmıyor. Evcil hayvan beslenmesinde de ortaya atılan yeni görüşler, yeni beslenme trendlerini beraberinde getiriyor. Tıpkı kedilerde olduğu gibi köpeklerde de tahılsız mama tercihlerinde belirgin bir artış var. Peki bu tercih doğru mu? Doğruysa ne kadar doğru? İşte bu soruların yanıtlarının bilinmesi önem taşıyor.

Tahılsız köpek mamalarının ayırt edici özelliği içeriklerinde tahıl bulunmamasıdır. Fakat bu durum, karbonhidrat barındırmadıkları anlamına gelmez. Tek fark tahılsız köpek mamaları içeriklerinde pirinç, buğday, çavdar, arpa, yulaf ve mısır yerine patates, tatlı patates, mercimek, bezelye ve kinoa gibi tahıl sınıfında yer almayan besinlerin kullanılmasıdır.

Tahılsız köpek mamalarında karbonhidrat kaynağı olarak tahıl dışı besinlerin kullanılması "tahıllar zararlı mı?" sorusunu gündeme getirir. Bu soruya verilebilecek en net yanıt, tahılların spesifik sağlık sorunları olanlar dışında köpekler için zararlı olmadığıdır. Bu nedenle tahıllı, az tahıllı ya da tahılsız köpek maması seçiminde köpeklerin ihtiyaçlarının değerlendirilmesi en önemli unsurdur.

Köpeklerin yaşlarına, ırklarına ve genel sağlık durumlarına özel tam, dengeli ve kaliteli bir beslenme sunulması en temel gereklilik. Bu gereklilik tahıllı mamalarla da tahılsız mamalarla da karşılanabilir. Ancak nadir de olsa köpeklerde tahıl ve glüten alerjisi bulunabilir. Bu durumda tahılsız köpek mamaları tercihten ziyade gereklilik olarak öne çıkar.

patisini kaldıran golden Retriever cinsi köpek

Her Tahılsız Mama Aynı Değildir

Köpekler için popüler beslenme trendlerinin uygulanması tercih edilebilir. Bu eğilim son derece normaldir. Dikkat edilmesi gereken köpek mamalarının içerikleridir. Köpek maması alınırken üründe kullanılan tüm içeriklerin kaliteli olduğundan, ürün formüllerinin köpeklerin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlandığından emin olunmalıdır. Bu nedenle Premium markaların ürünlerinin tercih edilmesi konforlu bir güvenlik sağlayacaktır.

Tahılsız mamalarla ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli unsur, karbonhidrat oranının değerlendirilmesi gerektiğidir. Kimi tahılsız mamaların içeriğinde, tahıllı mamalara oranla daha fazla karbonhidrat bulunabilir. Bu durum yeterince egzersiz yapmayan köpeklerde kilo sorununu tetikleyebilir. Dikkatli olunmasında fayda vardır, sağlıklı beslenme çabası yanlış mama seçildiği takdirde ters bir etkiye yol açabilir.

deniz kenarında duran siyah beyaz Danua cinsi köpek

Köpek Beslenmesinde Temel Gereklilik Yaşa, Irka Özel Seçimler Yapılmasıdır

"En iyi köpek maması hangisi?" sorusuna verilecek birçok farklı yanıt var. Köpeklerin hangi yaşam evresinde olduğu, genel sağlık durumları, dönemsel ihtiyaçları, aktivite seviyeleri ve ırksal özellikleri değerlendirilerek yapılan tercihler en iyiyi bulmanın temel gereklilikleridir.

Köpeklerin gün içerisinde almaları gereken kalori miktarı ve bu kaloriyi hangi besin gruplarından temin etmeleri gerektiği değişiklik gösterebilir. Köpek mamaları formülleri yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerine; ırksal özelliklere göre farklılaşır. Asıl olan her köpeğin veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda beslenmeleridir.

çimli açık alanda koşan Border Collie cinsi köpek

Önemli Olan Tam ve Dengeli Beslenme

Köpek sağlığı ve beslenme arasında göz ardı edilmemesi gereken bir bağlantı vardır. Köpeklerin vücut fonksiyonlarının ideal şekilde devam edebilmesi için yağ, protein, karbonhidrat ve su dengesinin optimal düzeyde sağlanması gerekir. Kaliteli içeriklere doğru oranda yer verilen köpek mamaları dostlarımızın sağlıklarının sürdürülebilmesinde olduğu gibi iyileştirilmesinde de öneme sahiptir.

ağzında çelik mama kabı olan Jack Russel cinsi köpek

Kaliteli Tahılsız Köpek Mamalarına Erişmek Mümkün

Tahıl ve glüten alerjisi olan köpekler için gereklilik haline gelen; sağlıklı köpeklerin beslenmesinde de tercih edilebilen tahılsız köpek mamaları Hill's kalitesiyle sunuluyor. Veteriner hekimler, beslenme uzmanları ve gıda bilimcilerinden oluşan dev uzman kadrosu tarafından formüle edilen tüm Hill's ürünleri gibi tahılsız köpek mamaları da tam ve dengeli bir beslenmeyi mümkün kılıyor.

Küçük, orta ve büyük ırk köpeklerin farklı yaşam evrelerinde güvenle tüketebilecekleri Hill's tahılsız köpek mamaları arasından seçim yapmak için buraya tıklayabilir; köpeğinizin gereksinimleri düşünülerek özel olarak geliştirilen formülleri inceleyebilirsiniz. Mama içeriklerinde yalnızca en kaliteli besin maddelerine yer veren, yalnızca ülkemizde değil dünyada da çok tercih edilen Hill's ürünleri ile dostunuzun tam ve eksiksiz beslenmesini sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.