Gerçekliğine İnanamayacağınız En Sevimli Süs Köpekleri

21.08.2020 Deniz Öz


Süs köpekleri genellikle küçük boyutlarının aksine sahip oldukları kocaman kalpleri ile tanınırlar. Ufacık boylarının altında yatan cesur ruhları ve yüksek sadakat duyguları ile bilinen bu köpekleri tanıdıkça şaşırmamak mümkün değildir. Bazı süs köpekleri bir çay fincanından biraz daha büyük olabilir. Süs köpekleri ilk görüldükleri anda görenleri şaşkınlığa uğratsa da süs köpeği türleri sahip oldukları her özellik ile yaşattıkları şaşkınlık duygusu ile dikkat çekmeyi başarıyor.

Toy Poodle

Poodle ya da kaniş olarak bilinen köpek ırkının aslında 3 farklı boyutu vardır. Standart, minyatür ve oyuncak olarak adlandırılan bu boyutlara göre ırk içi sınıflandırma yapılır. Toy Poodle olarak bilinen ev ve ırkın en küçük boyutu olarak dikkat çeken köpeklerin ortalama ağırlıkları 1,8 ila 4 kilogram aralığındadır. Keskinzekâlarıı ile dikkat çeken bu köpekler, en popüler süs köpekleri arasında yer almaktadır. Oldukça eğlenceli, sosyal, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşan bu ırk ufacık boyutlarına rağmen kocaman kalbi ile tüm ailenin sevgilisi olmaya aday. Toy poodle ya da süs köpekleri kaç yıl yaşar sorusunun cevabı ise bu akıllı dostlarımızla 15 yıla kadar birlikte zaman geçirebileceğimizi ifade eder.

Maltese

Bu ırk oldukça sevimli ve sempatik gözükmesine rağmen genellikle zordur. Maltese ırkı ya da genel olarak süs köpekleri nasıl eğitilir? sorusu bu ırkın popülerliği ve sevimliliği ile doğru orantılı olarak sık sorulan soruların başında gelir. Maltese ırkı, süs köpeği türleri arasında oldukça zeki bir ırk olarak tanımlanmış olsa da bu köpeklerin eğitimi oldukça zor olabilir. İnatçılıkları ve fazla zeki olmaları eğitimi zorlaştırsa da bu sevimli köpekler apartman dairelerinde yaşamaya uygun süs köpekleri arasında yer alır.

Shih Tzu

Süs köpeği türleri arasında nispeten biraz daha büyük olan bu ırk, oldukça köklü bir geçmişse sahiptir. Ağırlıkları 7 kilograma kadar çıkabilen bu ırk, arkadaş canlısı ve sadık olması ile tanınır. 17. yüzyıldan bu yana Çin'in imparatorluk ailesinde popüler olan bu ırk, kendine has asil duruşu ile dikkat çekmeyi başarıyor.

Chihuahua

Kökeni 1500'lü yıllara uzanan bu cins sadık, sevecen, eğlenceli ve enerjik olması ile tanınır. Genel olarak süs köpekleri nasıl eğitilir sorusunun cevabı Chihuahua'lar için geçerli değildir. Boyutlarının aksi bir kalbe ve cesarete sahip olan bu köpekler kıskanç, inatçı ve gürültücü olabildiklerinden kolay eğitilemeyebilirler. Yaklaşık olarak 3 kilogram ağırlığa sahip olan ırk, oldukça uzun ömürlüdür.

Pomeranyalı

En küçük Spitz ırk olarak da bilinen bu köpekler sakinlikleri ile tanınsalar da küçük çocuklarla ve evcil hayvanlarla pek iyi anlaşamazlar. Havlama eğilimleri yüksek olduğu için iyi bir koruyucu olabilirler. Ortalama olarak 1,6 ila 3,1 kilogram aralığında olan bu köpekler, Pom olarak da adlandırılır. İngiltere kraliçesi Victoria ile popülerleşen bu cinsin belirgin solum sorunları olsa da yaklaşık olarak 16 yıl sağlıklı bir yaşam sürmesi beklenir.

Pekingese

Süs köpeği türleri arasında nispeten daha büyük olan bu cinsin ortalama ağırlığı 6 - 7 kilogramdır. Kucak köpeği olarak tanınan, havlama eğilimi olmadığı için apartmanlarda kolayca bakılabilen bu köpeklerin eğitimi zordur. Süs köpeklerinin ortalama yaşam süreleri orta ve büyük ırk köpeklere kıyasla daha fazladır. Süs köpekleri kaç yıl sorusunun cevabı genellikle 12 - 14 yıl olsa da söz konusu Pekingese cinsi olduğu zaman bu süre 16 yıla kadar çıkabilir.

Süs Köpekleri Nasıl Oluştu?

Süs köpeği tanımı genel olarak küçük köpek ırkları için kullanılan genel bir tanımlamadır. Süs köpeği denildiği zaman akla ilk gelen kucak seven, sahibinin yanından ayrılmayan köpekler olsa da aslında tüm süs köpekleri kucak köpeği değildir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz ırklara ek olarak 40'tan fazla süs köpeği cinsi bulunmaktadır. Süs köpekleri nasıl oluştu sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Bazıları safkan olan ya da bazal ırk olarak kabul edilen süs köpeklerinin bazıları da av veya çalışma köpeklerinin küçük versiyonlarıdır. Peki ya dünyanın en büyük köpekleri hangileridir? Detaylar için Devasa Büyüklükteki 8 Köpek Cinsi başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.