Köpek Nasıl Yıkanır?

01.04.2020 Petlebi Güvenli E-Ticaret Ltd. Şti.


Köpek Nasıl Yıkanır?

Sevimli tüylü dostlarımız köpeklerin sağlıkları kadar bakımları da önemlidir. Hayatımızı paylaştığımız can dostlarımızın temizlik ve bakımlarını titizlikle yapmamız ömürlerini daha kaliteli geçirmeleri için yapmamız gerekenlerin en başında gelir.

Köpeklerin cilt yapıları bizlerden farklı olduğu için onların bakımlarını yaparken dikkatli davranmalı, bakım ürünlerini seçerken de bilinçli bir şekilde araştırarak edinmeliyiz.

Köpeklerin temizliğinde ön planda tutulması gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlar; Tüylerin bakımı, tırnak bakımı ve tarama gibi rutin işlemlerdir. Belirli periyodlarla yapılan tarama işlemi köpeklerin tüylerinin daha sağlıklı uzamasına neden olacağı gibi eski tüylerin dökülmesine de yardımcı olur.

Köpekler Nasıl Yıkanmalıdır?

Evcil hayvan sahipleri köpeklerini yıkarken nelere dikkat etmelidir?

Bunları maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz;

▪ İdeal sıcaklıkta köpeğimizi yıkamalı, yani ılık su kullanılmalıdır.

▪Köpek derisine uygun şampuanlar ve bakım malzemeleri kullanılmalıdır.

▪Köpeklerimizi yıkarken kulakları su kaçmamasına özen gösterilmelidir.

▪Yıkama bittikten sonra köpeklerin tüyleri çok dikkatli bir şekilde kurutulmalıdır.

Köpeğinizi yıkarken öncelikle köpeğinizin tüyleri uzunsa tüylerini nazikçe tarayın. Ardından köpek şampuanını ılık su ile tüylerine yedirin. Köpeğinizi yıkarken, 10-15 dakika boyunca masaj yapabilirsiniz. Köpek yıkama eldivenleri masaj için oldukça işinize yarayacaktır. Köpeğin kafasını ise en son yıkamamız gerekir. Sıra kafasını yıkamaya geldiğinde kulaklarına su kaçırmamaya dikkat etmelisiniz. Köpek yıkama konusunda fazla bir tecrübeniz yoksa köpeğinizi yıkarken kulaklarına pamuk tıkayabilirsiniz.

Köpekler için Hangi Şampuan Kullanılmalı?

Köpek sahipleri köpeklere özel üretilmiş şampuanları tercih etmelidirler. Bazı köpek şampuanları deri üzerindeki yağ tabakasına zarar vermezler. Standart bir şampuan kullanıyorsanız köpeği ayda birden fazla yıkamamaya özen gösterin.

Köpek yıkarken kullandığımız şampuanın çeşidinin de önemi büyüktür. Bebek şampuanları ya da kendi kullandığımız şampuanlar köpekler için kullanıma uygun değildir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi onların derilerinin yapıları bizimkilerden çok farklıdır. Bizim kullandığımız pH dereceleri uygun olmayan şampuanlar köpeklerin derilerinde alerjik reaksiyon gösterebildiği gibi başka cilt hastalıklarına da neden olabilir.

Köpek şampuanlarının birçok çeşidi bulunmaktadır. Yavru köpekler için üretilmiş özel şampuanlar da mevcuttur. Köpeğinizi yıkadıktan sonra elbette ki güzel kokmasını istersiniz. Köpeğinizin özel bir deri rahatsızlığı yoksa bitki özlü ve güzel kokulu şampuanlar da tercih edebilirsiniz.

Köpekler Ne Zaman ve Nasıl Yıkanmalıdır?

Köpekler özellikle yaz aylarında daha çok dışarı çıkmakta ve kirlenmektedir. Yaz aylarında yıkanma bu sebeple daha sık olur. Köpeğinizi sıcak havada yıkamanız daha sağlıklıdır. Soğuk havalarda yıkanma hastalığın habercisi olabilir.

Ayda bir tüy yapısına uygun bir şampuanla köpeğinizi yıkamanız sağlıklıdır. Daha sık ya da soğuk havalarda yıkamanın veteriner kontrolünde olmasını öneririz.

Köpeklerin sık yıkanması genellikle tavsiye edilen bir durum değildir. Çünkü evcil dostlarımızı bilinçsiz ve çok sık yıkamak onların sağlığına olumsuz etki edebilir. Çok sık yıkanan bir köpeğin derisi hassaslaşacağı için; tüylerde cansızlaşma, derinin nem dengesinin bozulması, mantar vb. deri hastalıklarının oluşması ve üşütüp hasta olması ihtimali yükselir.

Köpeğinizin görünümü hem onun hem de sizin moraliniz için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir yaşam püf noktalara uyulduğu sürece oldukça kolay sürdürülebilir.