En Arkadaş Canlısı Kedi Irkları

En Arkadaş Canlısı Kedi Irkları

12.02.2023 Deniz Öz


Kediler her ne kadar bağımsız ve özgürlüklerine düşkün canlılar olarak bilinseler de iyi ilişkiler kurulduğunda arkadaş canlısı ve sahiplerine son derece bağlı canlılar oldukları bilinir. Kedilerin davranışlarını ırklarına göre sınıflandırmak tamamen doğru ya da eksiksiz bir yaklaşım olmayacaktır. Her kedi benzersiz karaktere sahiptir ve nasıl yetiştirildikleri nasıl davranışlar sergileyeceğini belirleyecektir. Tüm bu gerçekliğe rağmen bazı kedilerin diğerlerine oranla bazı davranış kalıplarına daha yatkın olduğunu söylemenin de doğruluk payı olduğu göz ardı edilemez.

abyssinian cinsi kedi oturuyor

Abyssinian

Habeş kedisi adıyla da bilinen Abyssinian, kedi dünyasının en arkadaş canlısı türüdür. Her dakikayı dolu dolu yaşamayı seven bu kediler için her an ilgi göstermeye hazır olmalısınız. Ancak bunun karşılığını alacağınıza da emin olabilirsiniz. Abyssinian türü kediler aynı zamanda oldukça zekidir. Ne olursa olsun yanınızdan ayrılmayacak ve sürekli etrafınızda dolanacak bir kedi istiyorsanız onunla sevgi dolu bir yaşam sürebilirsiniz.

yerde oturan ragdoll cinsi kedi

Ragdoll

Ragdoll farklı görünüşü ile daha ilk andan gönülleri kazanan kediler arasında yer alıyor. Ancak Ragdoll'un dikkat çekmesini sağlayan tek unsur sıra dışı görünümü değil. Bu kediler aynı zamanda en arkadaş canlı kedi türlerinden bir tanesi. Sahipleriyle vakit geçirmeyi çok seven bu kediler sürekli olarak onların yanında olmak ister. Sahiplerine karşı derinden bağlı olan Ragdoll türü kedilerin çok uzun süre ilgisiz bırakılmaması gerekir. Aksi durumda yalnız hissetmeleri, canlarının sıkılması ve depresif bir ruh hâline bürünmeleri riski ile karşılaşılabilir.

beyaz tüylü iran kedisi

İran Kedisi

Kabarık tüyleri nedeniyle son derece sevimli bir görünüme sahip olan İran kedisi aynı zamanda bilinen en eski kedi ırkları arasında yer alıyor. Günümüzde de en popüler kedi ırklarından birisi olan İran kedisini bu kadar tercih edilir kılan şeyler sevimli görüşünü ve yumuşak tüyleriyle sınırlı değil. İran kedileri aynı zamanda sahiplerine oldukça bağlıdır. Kucak kedisi kelimesinin karşılığı olan İran kedileri sahiplerinin kucağına çıkmak için onların oturmasını sabırsızca bekler. Sonrasında ise kucaklarına yerleşerek burada sessizce otururlar.

Burmese cinsel kedi oturuyor patisi suratının altında

Burmese

En dost canlısı kedi türlerinden birisi de Burmese kedileri. Bu kediler aynı zamanda en meraklı kedilerden olduklarında eğlenceli bir serüvene adım atılmasını sağlayabiliyorlar. Bu iki özellik bir araya geldiğinde Burmese kedisi birçok kedi severin kalbini çalıyor. Burmese kediler ilgiye hiçbir zaman hayır demez. Sahiplerine en bağlı kedi türleri arasında yer alırlar. Evde yalnız kalmak konusunda pek istekli olmayan kedilerden olan Burmese cinsi kediler, uzun süre ilgisiz kaldıklarında diğer tüm kediler gibi depresyona girebiliyorlar.

Chartreux cinsi kedi yerde oturuyor

Chartreux

Chartreux cinsinin kedilerin en sevilen karakter özelliklerini bir arada topladığını söylemek çok yanlış olmaz. Arkadaş canlısı, sevimli, uysal ve sessiz olarak öne çıkan Chartreux türü aynı zamanda sahiplerine çok derinden bağlıdır. Çok kısa sürede sahipleriyle dost olurlar ve bu dostluğa kendilerini adarlar. Evde bir Chartreux yaşamaya başladığında onunla bir daha asla kopmayacak bir bağ kurmak üzere olduğunuzu hemen anlarsınız.

Main coon cinsi kedi gözleri açık oturuyor

Maine Coon

Maine Coon en iri evcil kedi türü olarak ön plana çıkıyor. Ancak her ne kadar devasa boyutlara sahip olsa da Maine Coon kedileri nazik devler olarak biliniyor. Boyutlarının farkında olmadan kucakta kendileri için yer açmakta tam bir uzmanlar. Son derece zeki olmaları oyun isteklerinin de maksimumda olması ile sonuçlanıyor. İnteraktif oyunlar ile onun mental ve fiziksel olarak uyarılması ile Main Coon cinsi kedilerle kurulan dostluklar mükemmel anlara dönüşüyor.

siyam kedisi yerde diş mekanda oturuyor

Siyam Kedisi

Siyam kedileri dünyada en çok tercih edilen kedi türleri arasında yer alır. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de son derece dost canlıları olmalıdır. Bu kediler aynı zamanda miyavlayarak evdekiler ile konuşmayı severler. O yüzden apartman sakinleri için biraz problem olabilir. Son derece güzel bir görünüşe ve keskin bir zekaya sahip olan Siyam kedilerini çok uzun süre evde yalnız bırakmamak gereklidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.