​Kediler Neden Salya Akıtır? Tehlikeli midir?

10.07.2021 Aysegül Tunçay


Kediler köpekler gibi salya akıtmaları ile meşhur canlılar değillerdir. Kedilerde salya akıntısı belirli bir noktaya kadar normal kabul etse de salyanın ciddi derecede fark edilebilir olması altta yatan bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelir. Bu yazımızda kediler neden salya akıtır? Kedilerde salya akıntısı ne zaman endişelendirmelidir gibi soruların cevabını bulabilirsiniz. Kedilerde neden salya akar sorusunun cevabına geçmeden önce kedilerde sağlıklı ve normal kabul edilen salya akıntısının nasıl olacağını bilmek gerekir.

Kedilerde Normal Salya Akıntısı

Kediler özellikle sevildikleri zaman salya akıtabilirler. Salya akıntısı genellikle yavruluk döneminde daha yaygın olarak gözlemlenir. Özellikle ilk kez yavru kedi sahiplenenler yavru kedi neden salya akıtır? Sorusunun cevabını merak ederler. Yavru kedilerde salya akıntısı genellikle normal kabul edilir ve bu akıntı memnuniyet ifadesi olarak algılanır. Kediler yavruluk dönemi sonrasında da memnuniyetlerini salya akıntısı ile gösterebilirler. Bu durumun temel nedeni yavruluk dönemi alışkanlığıdır. Yavru kedi annesini emmek istediği zaman süt salınımının fazlalaşması için annenin memelerine doğru yoğurma hareketi olarak da adlandırılan masaj hareketini yaparlar. Bu hareketin sonrasında yavrunun karnı doyar ve memnun olur. Bu davranış anne ve yavru arasında kurulan bağı pekiştirirken aynı zamanda kedilerin rahatlatıcı ve memnun edici bir aktivite ile masaj hareketini bağdaştırmasını sağlar. Kediler yetişkinlik dönemlerinde sahiplerine ya da çevrelerindeki olaylara karşı memnuniyet duygularını bu masaj hareketi ile gösterirler. Masaj hareketi doğrudan emzirme ile ilişkili olduğu için bu harekete salya akıntısı eşlik edebilir.

Kedilerde normal salya akıntılarından birisi de yemeklerini gördüklerinde meydana gelen akıntıdır. Kediler köpeklerden farklı olarak genellikle yemeklere karşı salya akıntısı ile tepki vermezler ama bu imkansız değildir. Bu nedenle yemeğini gördüğü zaman salyası akan bir kedinin bu davranışı normal kabul edilebilir.

Stres ve korku kedilerde salya akıntısına neden olabilen geçici durumlardır. Yolculuğa çıkmak, veteriner hekime gitmek, fazla gürültülü ortamlarda bulunmak kediler için stresi ve korkuyu tetikler. Bu durumlarda kedilerde salya akıntısı ortaya çıkabilir. Ancak stres ve korku sebepli salya akıntısının uzun süreli olduğu yani kedinin genel olarak stresli göründüğü durumlarda mutlaka bir veteriner hekime danışmak gerekir.

Kedilerde Anormal Salya Akıntısı

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi kedilerde salya akıntısı köpeklerde olduğu kadar yaygın değildir. Kedinin salyasının sürekli akması bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Kedilerde anormal kabul edilen salya akıntısına neden olan durumlar çok çeşitlidir. Her durumun farklı şekilde gözlemlenmesi ve belirtilerinin incelenmesi gerekir.

Ağız ve Diş Sağlığı Sorunları

Ağızda tahrişe bağlı salya akıntısı genel olarak salya akıntısına neden olabilir. Bu durumda salya akıntısının temel nedeni tahrişi azaltmak ve yatıştırmaktır. 3 yaşın üzerindeki kedilerde diş ve diş eti hastalığı görülme sıklığı yaklaşık %85'dir. Bu tür bir sorunun olması salya akıntısına neden olabilir. Kedinin salyası kötü kokulu ve kanlıysa diş ve diş eti hastalıklarından şüphelenilmesi gerekir. Kedinin dişlerinde tartar oluşumu varsa oluşan tartar iç dudağa sürtünerek salyanın artmasına neden olur. Kedinin dişlerinde renk değişimi varsa, diş etleri şişmiş, kırmızı renkli ise tartardan şüphelenilebilir. Kedilerin ağız ve diş sağlığı kontrolü yapılırken diş eti iltihabı, ağız ülseri ve tümör gibi sorunların da değerlendirilmesi gerekir.
Kedilerde ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olacak bakım ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

kedilerde salya akıntısı neden olur

Zehirli Bitkiler

Kediler zaman zaman meraktan ya da sindirim sistemlerini rahatlatmak için bitki tüketmek isteyebilirler. Kediler için zararsız olan kedi çimi bu ihtiyaçlarını karşılamak için ideal seçim olsa da meraklı dostlarımız bazen kendileri için zararlı olan bitkileri de tüketebilirler. Lale, açelya krizantem gibi bitiler kediler için zehirlidir, kediler tarafından tüketildikleri zaman salya akıntısına ve farklı sağlık sorunlarına neden olurlar.

Mide Bulantısı

Mide bulantısı ve kusma sorunu olan kedilerde salya akıntısı da görülmektedir. İç parazitler ve gastrointestinal sorunlar mide bulantısı oluşmasına ve buna bağlı olarak salya akıntısına neden olabilir. Bulantı, kusma ve iştah azalması belirtileri doğrudan bir sağlık sorununa işaret ettiği için mutlaka bir veteriner hekimin kediyi kontrol etmesi gerekir.

Yabancı Cisimler

Kediler oyun oynarken oyuncaklarını yutabilirler, yememeleri gereken nesneleri yemeye çalışabilirler ve bunlar ağızda veya yemek borusunda takılı kalabilir. Kedilerde yabancı cismin ağız veya boğazda takılı olduğunu anlamanın yolları vardır. Bu tür bir sorunu olan kedinin salya akıntısının yanı sıra kusmaya çalışması ve ağzına sık sık pati atması yabancı bir isme işaret eder. Böyle bir durumda yabancı cismin veteriner hekim tarafından çıkarılması gerekir.

Sıcak Çarpması

Özellikle düz burunlu kediler olarak tanımlanan brakisefalik kedilerde sıcak çarpması yaygın olarak görülür. İran kedisi gibi düz yüzlü kediler çok fazla güneşte kaldıysa veya yeterince su içmediyse sıcak çarpması sorunu yaşayabilirler. Bu sorunu yaşayan kedilerde salya akıntısı gözlemlenebilir.

Organ Hastalıkları

Özellikle yaşlı kedilerde karaciğer ve böbrek hastalıkları görülme sıklığı artar. Yaşa bağlı ortaya çıkan bu hastalıkların bir belirtisi de salya akıntısıdır. Bu hastalıkların erken teşhis edilmesi için düzenli veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması gerekir. Yetişkin veya yaşlı bir kedide salya akıntısı görülmesi durumunda böbrek ve karaciğer hastalıklarının belirgin semptomlarının izlenmesi ve kısa sürede veteriner hekime başvurulması gerekir.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Kedilerde görülen üst solunum yolu enfeksiyonları halsizlik, ateş, burun akıntısı ve iştahsızlık gibi belirtilere ek olarak salya akıntısına da neden olabilir. Özellikle evde birden fazla evcil yaşıyorsa veya kedinin dışarı çıkma alışkanlığı varsa üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme riski daha yüksektir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.