Kedilerde Kanser

15.01.2023 Deniz Öz


Kediler iç güdüsel olarak hastalıklarını gizlerler ve bunu da çok başarılı bir şekilde yaparlar. Kedinin hastalıkla uğraştığı anda dahi acı çektiğini anlamak gerçekten zordur. Bu da kanser gibi ilerleyen ve giderek kötüleşen hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesini daha zor hale getirir. Kanserin bazı erken dönem belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak teşhisin erken konmasına ve tedavinin daha yüksek başarı oranına sahip olmasına yardımcı olabilir. Kanser tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de çok ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Her ne kadar türüne bağlı olarak değişiklik gösterse de kanser türleri erken teşhis edildiğinde hayatta kalma oranı oldukça yüksektir. Bu yazımızda kedilerde kanser ile ilgili bilinmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz.

pencere kenarında oturan yüzüne güneş gelen kedi

Kedilerde Kanser Belirtileri

Kedilerde farklı kanser türleri vardır ve belirtiler de kedide mevcut olan kanser türüne göre değişiklik gösterir. Bu nedenle genel kanser belirtilerinden bahsetmek oldukça zordur. En yaygın görülen kanser türlerinin belirtileri arasında;

  • Kedinin vücudunun çeşitli yerlerinde meydana gelen kitle,
  • Aktiviteden kaçınma,
  • Kişiliğinde değişiklik,
  • Kaslarda sertlik,
  • Çok kısa sürede dramatik kilo değişiklikleri,
  • İştah kaybı,
  • Kusma,
  • Tuvalete çıkmakta zorlanma,
  • Kötü kokulu nefes,
  • Nefes almada zorlanma,
  • Tüylerde sertleşme ya da karışma,
  • Kitle olan bölgede açık yara gibi farklı semptomlar yer alır.

Kedinizde bu belirtilerin bir ya da birkaçını görmeniz durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekim ile iletişime geçmelisiniz. Kanser ne kadar erken teşhis edilirse tedavi şansı o kadar yüksek olan bir hastalıktır ve zaman geçtikçe durum kötüleşir.

veteriner hekim kontrolünde gri uzun tüylü kedi

Kedilerde Sık Görülen Kanser Türleri

Her ne kadar kedilerde görülebilen pek çok kanser türü bulunsa da bunlardan bazılarının diğerlerine oranla daha sık görüldüğü bilinmektedir. Kedilerde sık görülen kanser türleri şu şekilde sıralanabilir:

Lenfoma

Kedilerde en sık görülen kanser türü lenfomadır. Lenfoma vücudun birçok yerinde bulunan bir tür kan hücresi olan lenfositleri ve lenf düğümü, karaciğer ya da kemik iliği gibi lenfoid dokuları etkileyen bir kanser türüdür. Kedi lösemi ve kedi immün yetmezlik virüsü gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Kedilerde lenfoma en sık gastrointestinal sistemde görülür. Bu kanser türü her yaştan, her cinsten ya da her cinsiyetten kediyi etkileyebilir. En yaygın uygulanan tedavi yöntemi ise kemoterapi tedavisidir.

Skuamöz Hücreli Karsinom

Skuamöz hücreli karsinom ağız boşluğunda meydana gelir ve kedilerde en sık görülen ağız tümörü türüdür. Belirtileri arasında salya akıntısı, ağız kokusu, diş kanaması ve çiğnemede zorlanma bulunur. Skuamöz hücreli karsinom için ameliyat gerekebilmektedir. Ancak genellikle tümör, kedilerin ağzından daha büyüktür ve ağız çevresindeki diğer yapıları istila etme riski oldukça yüksektir. Radyoterapi ve kemoterapi diğer tedavi seçenekleridir ancak skuamöz hücreli karsinom tedavisi zor bir türdür. Bu nedenle tedaviler genellikle kanserin yol açtığı belirtilerin hafifletilmesine ve kedinin yaşam kalitesini artırmaya yönelik planlanır.

pencere kenarında oturan dışarı bakan tasmalı kedi

Fibrosarkom

Fibrosarkom vücudun yumuşak dokularını etkileyen bir kanser türüdür. Diğer kanserlere göre daha yavaş yayılır ancak tutunduğu bölgelerde oldukça agresif bir şekilde çoğalır. Fibrosarkom genellikle deri üzerinden hissedilebilen kitleler şeklindedir ve bu kitleler kedide bir ağrıya yol açmaz gibi gözükür. Daha ileri evrelerde ise dehidrasyon, enerji kaybı ve iştahsızlık gibi durumlar ortaya çıkar. Kedilerde iştahsızlık hakkında detaylı bilgi için "Kedim Yemek Yemiyor ve Halsiz Ne Yapmalıyım?" adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Fibrosarkom için cerrahi müdahale gereklidir. Ancak her ne kadar tümör çıkarılsa bile geri dönme riski oldukça yüksektir. Bu nedenle ameliyat sonrasında kemoterapi ve radyoterapiden oluşan kombine tedavi önerilir.

Meme Kanseri

Meme kanseri kedilerde de yaygın görülen kanser türleri arasında yer alır. Meme tümörlerinin yaklaşık %90'ı kötü huyludur. İleri vakalarda tümörler lenf düğümlerine ya da akciğerlere sıçrayabilir. Bu nedenle meme kanserinin erken teşhisi çok önemlidir. Çok büyük değilse tümör cerrahi olarak çıkarılır. Ancak kanserin yayılması durumunda ameliyat sonrasında kemoterapi tedavisi gerekebilmektedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.