Kedinizi Koltuk, Halı vs. Gibi Tırmalamanmasını İstemediğiniz Yerlerden Nasıl Uzak Tutarsınız?

30.08.2019 Petlebi Güvenli E-Ticaret Ltd. Şti.


Kediler rahatlarına fazlasıyla düşkün, deyim yerindeyse keyiflerine göre hareket eden hayvanlardır. Hatta çoğu zaman evde dostça yaşanan bir ortam içerisinde dahi onların patronluk tasladığına şahit olursunuz. Sanki evin sahibi siz değilmişsiniz de, oymuş gibi davranır. Bu evlerine düşkün dostlarımızın tırmalama huyları birçok kedi sahibinin çaresiz hissetmesine yol açabilir. Yeni alınan koltuklar, gözünüz gibi baktığınız halılar, en sevilen mobilyalar ve hatta kıyafetler dahi kedilerin tırnaklarının ucunda paramparça olur gider. Peki bunu önlemenin hiç mi yolu yok? Kedilerin en sevilen ev eşyalarını tırmalayarak zarar vermesini önleyemez miyiz?

Kedilerin Tırmalama Huyu

Kedilerin tırmalamasını durdurmak hemen hemen mümkün değildir. Tırmalama, en bilinen kedi alışkanlıklarından biridir. Kedilerin bunu yapmalarındaki temel amaç tırnak egzersizi ve bölge işaretlemedir. Kedilerin patilerinde bulunan küçük bezlerden tırmalama sırasında bir koku açığa çıkar. Tırmalanan yerlere sürülen bu koku sayesinde kedi bölgesini işaretlemiş olur. Tırmalama alışkanlığı tırnak kesilerek giderilmeye çalışılsa da, aslında bir kedinin tırnaklarının kesilmesi doğasına aykırıdır. Fakat kedimiz ev içerisinde, tırnaklarını doğadaki gibi doğal yollarla törpüleyemeyeceğinden dolayı tırnak bakım ürünleri yardımıyla kedilerimizin tırnak bakımlarını da ihmal etmememiz gerekmektedir.

Tüm tırnak bakım ürünlerine https://www.petlebi.com/kedi-tirnak-bakimi adresinden ulaşabilirsiniz.

kedi tırmalama çözümü 2

Görüldüğü üzere bir kedinin tırmalamasını engellemek yerine, aslında yapılması gereken kedinin tırmalama enerjisini başka yere yönlendirmektir.

Kediler İçin Alternatif Tırmalama Yerleri

Ona öyle bir tırmalayıcı vermelisiniz ki, artık o tırmalayıcıdan başka hiçbir yere tırmalamak istemesin. Elbette bunun sizi sesiyle çıldırtmayacak bir şey olması da önemli. Kedilerin istemediğiniz yerleri tırmalamasına alternatif olarak tırmalama tahtaları çok iyi bir çözüm olabilir.

Bir kediyi tırmalama tahtasına yönlendirmek için ilk yapılması gereken bu tırmalama tahtasını kedinin normalde tırmaladığı bir yerin yakınına yerleştirmektir. Elbette tırmalama ağacının sağlam ve kedinin asılmasını taşıyacak cinsten olması önemlidir. Eğer ağaç sağlam olmazsa, kedi her defasında bunu hatırlayarak uzak durma yoluna gidecektir. Kedinizin tırmalama isteği geldiğinde veya normalde tırmaladığı yere yöneldiğinde onu tırmalama tahtasına yönlendirebilirsiniz. Böylelikle bir süre sonra yalnızca tırmalama tahtasını kullanacaktır.

kedi tırmalama çözümü 3

En etkili yöntem olan tırmalama ağacının temin edilememesi durumunda tek çare kedinin tırmaladığı mobilya veya koltuğu kedinizin hiç sevmeyeceği bir şeyle kapatmaktır. Bu durum tırmalama ağacı varken de işe yarar. Kediniz bu hoşlanmayacağı şeyden uzak durmak için tırmalama ağacına yönelir ve artık burayı tercih eder.

Kedilere Tırmalamaları Konusunda Kızmak Doğru Mu?

Kediler pek söz dinleyen hayvanlar değildir. Kedileri sözlü ya da fiziksel olarak azarlamak çoğu zaman işe yaramaz. Bu sebeple bir kediyi istemediğiniz yerden uzak tutmak için kesin bir ifade şekline yönelmeniz gerekir. Örneğin kedi her defasında sizin istemediğiniz yere gidiyorsa kedi uzaklaştırıcı spreylerden yardım alabilirsiniz. Bu durum bir süre devam ederse, kediniz bunu kesin olarak yapmaması gereken bir işaret olarak algılayacaktır. Bu sayede kedinizi kendi istediğiniz yeri veya tırmalama ağaçlarını tırmalatabilirsiniz.

Kedi uzaklaştırıcı spreyleri evinizde güvenle kullanabilirsiniz.

Kediler aynı evde yaşadığımız dostlarımızdır. Onlara karşı sabırlı olmak önemlidir. Kedinizin sevdiğiniz bir yeri veya bir eşyayı tırmalamasını bıraktırabilmek için ona zaman tanımalısınız. Kediler alışkanlıkları olan ve bu alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçmeyen hayvanlardır. Bazen tahammül sınırlarınızı zorlasalar da, onlara sinirlenmek veya öfkelenmek ters tepebilir; ilişkiniz bozulabilir. Siz onun alışkanlığını değiştirmesi için elinizden gelen her şeyi yapın, yine de tüm ısrarlara rağmen sizin istemediğiniz yerleri tırmalamaya devam ediyorsa, altta yatan başka sorunları olabileceğini unutmayın. Böylesi durumlarda uzman bir veterinerden yardım almak gerekir.

Kedilerin tırmalaması, evde yaşayan kediler söz konusu olduğunda, eşyaların tırmalanması ya da ellerde çiziklerle sınırlı kalsa da aşısı olmayan kediler tarafından tırmalanmanın çeşitli sorunları olabilir. Kedi tırmığı hastalığı da kediler tarafından tırmalanan kedilerin bilgi sahibi olması gereken durumlardan biridir. Özellikle yavru kediler tarafından tırmalanan kişilerde görülme riski artan bu hastalık hakkında detaylı bilgi almak için, "Kedi Tırmığı Hastalığı" içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.