Büyük Irk Köpekler Günde Ne Kadar Mama Yer?

Büyük Irk Köpekler Günde Ne Kadar Mama Yer?

06.10.2023 Aysegül Tunçay


İri cüsselerinin altına gizlenmiş olsa da bir o kadar kocaman ve sevgi dolu bir kalbe sahip olabilen büyük ırk köpeklerin dostluğunu paylaşmak, onların kimi sorumluluklarını taşımayı da beraberinde getiriyor. Eğer siz de büyük ırka mensup bir köpek sahiplendiyseniz ya da sahiplenmeyi düşünüyorsanız, köpeğinizin günlük ihtiyaç duyduğu mama miktarını merak ediyor olabilirsiniz. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde "Büyük ırk köpekler günde ne kadar mama yer?" sorusuna farklı yönleriyle verdiğimiz yanıtları bulabilirsiniz.

Evrensel olarak belirlenmiş net bir tanımı olmamakla birlikte, çoğu uzman ırk ve ırk karışımından bağımsız olarak ideal kilosu yaklaşık 23 ile 45 kilo arasındaki köpekleri büyük ırk olarak kabul eder. Ayrıca bir köpeğin büyük ırk olarak kabul edilmesi için yüksekliğinin maksimum 60 cm olması gerektiğine dair görüşler de bulunur. Büyük ırklardan bazıları ise Golden Retriever, Alman Çoban Köpeği, Belçika Malinois, Labrador Retriever ve Rottweiler olarak sıralanabilir. Eğer köpeğinizin büyük ırk olup olmadığından emin değilseniz veteriner hekiminiz ile bu konu hakkında görüşebilirsiniz.

koşan golden retriever

Büyük Irk Köpeklerin Günlük Enerji İhtiyacı

Büyük ırk köpeklerin günlük enerji ihtiyacı; günlük aktivite düzeyi, sağlık durumu ve yaş gibi birçok farklı faktörden etkilenebilir. Bu yüzden büyük ırka mensup tüm köpeklerin aynı seviyede enerjiye ihtiyacı olduğundan bahsetmek doğru bir yaklaşım olarak kabul edilemez. Ancak yine de köpeklerin günlük enerji ihtiyaçları ve bu doğrultuda yapılabilecek beslenme programı hakkında genel noktalardan bahsetmek mümkündür.

Yapılan araştırmalar, büyük ırk köpeklerin iki farklı vücut tipine sahip olduğunu göstermiştir. Bunlardan ilki, atletik bir görünüme sahip olan köpeklerdir. İnce bellerine oranla daha geniş olan göğüs bölgeleri koni şeklinde bir görünümleri olmasını sağlar. Yağsız ve kaslıdırlar, aynı zamanda uzuvları uzun ve güçlüdür. Alman Çoban Köpekleri bu tipteki köpeklere örnek olarak verilebilir. Koşmadıkları zamanlarda bile çok fazla enerji harcadıkları için bu tipteki köpeklerin günlük enerji ihtiyaçları diğerlerine göre yüksektir. Yüksek enerji gereksinimlerini karşılamak, kaslarının gelişimini ve korunmasını desteklemek için beslenmelerinin tam ve dengeli olması önemlidir.

İkinci tipteki köpeklerse silüetlerinin güçlü görünümüyle diğerlerinden ayrılır. Bu tipteki köpeklerin vücut şekli genellikle göğüs ve bel ölçüleri aynı olduğu için silindire benzer. Golden Retriever ve Rottweiler gibi ırklar bu sınıflandırmada yer alır. Sağlam fiziklerinin yanı sıra vücutları diğer tipteki büyük ırk köpeklerden daha yağlıdır. Bu vücut tipine sahip köpekler aktifken ve hatta dinlenirken daha düşük enerjiye ihtiyaç duyarlar. İdeal kilolarında kalmakta zorlanmaları mümkündür. Bu yüzden köpeğin kilosunun yakından takip edilmesi önerilir. Mamalarında çok fazla yağ olması kilo alımlarını artırabilir. Ek olarak günlük egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması kilo kontrollerinin sağlanabilmesi bakımından kritik derecede önemlidir.

Köpeklerin gün içerisinde hareketsiz bir yaşam sürmeleri, aldıkları enerjiyi atamamaları ve kilo sorunuyla karşı karşıya kalmalarına yol açabilir. Özellikle büyük ırk köpeklerin, metabolizma hızları daha düşük olduğu için, küçük ırklara kıyasla oransal olarak daha az kaloriye ihtiyaç duydukları unutulmamalıdır. Yine de dikkatli olunması önemli, yetersiz bir beslenme ihtiyaç duydukları enerji ve besinleri alamamalarına neden olabilir. Bu nedenle köpeğinizin durumu ve günlük ne kadar enerjiye ihtiyaç duyabileceği hakkında veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz tavsiye edilir. Ayrıca köpeğinizle günlük oyun seansları düzenlemeniz ve onunla yürüyüşlere çıkmanız hem onu aktif tutacak hem de aranızdaki bağı güçlendirecektir.

yavru ve yetişkin Alman kurtları

Farklı Yaş Gruplarına Göre Mama Miktarı

Köpekler için önerilen diyetler yaşam evrelerine göre değişiklik gösterir. Diğer bir deyişle köpeklerin farklı gelişim dönemleri, farklı beslenme ihtiyaçlarının gündeme gelmesine yol açar. Gelişim dönemindeki bir yavru köpeğin yetişkinliğine ulaşmış bir köpekle aynı mamayı yemesi, yavruluk dönemine özel spesifik ihtiyaçların karşılanamamasına neden olur.

Tüm yavru köpekler yaşamlarının bu döneminde hızlı bir gelişim gösterseler de özellikle büyük ırk köpeklerin yavruluk dönemlerindeki değişimleri son derece çarpıcıdır. Bu yüzden kuru mamaya geçiş yapmış bir yavru köpeğin optimum gelişimini destekleyecek, sağlıklı ve güçlü kemiklere sahip olmasına katkıda bulunacak tam ve dengeli kuru mamalarla beslenmesi gerekir. Büyük ırk köpeklerin anatomik olarak eklem rahatsızlıklarına yatkın olması, mamaların içeriğinde kemik ve eklem sağlığını destekleyecek minerallerin olmasını gerektirir.

Pro Plan Puppy Large Robust Tavuklu Büyük Irk Hamile ve Yavru Köpek Maması, yavru köpeklerin öğünlerinde ihtiyaç duydukları tüm besinleri tam ve dengeli şekilde almalarına yardımcı olur. Bağışıklık sistemlerini destekler, onları ilerleyen dönemlerinde daha sağlıklı bir hayata hazırlar. Lezzet beklentilerinin karşılanmasını sağlarken ihtiyaç duydukları kadar kaloriyle buluşmaları için de iyi tercihlerden biridir. Siz de Pro Plan köpek mamalarını %100 orijinal ürün garantisi sunan Petlebi.com'dan satın alabilirsiniz.

Yetişkin köpekler için de ırksal özellikleri doğrultusunda ve ihtiyaç duydukları kadar kalori almaları amacıyla formüle edilmiş mamalarla beslenmesi sağlıklarının devamlılığı için önemlidir. Yaşlılık dönemindeki köpekler içinse yetişkinliklerindekinin %20'si kadar kalori yeterlidir.

mama kabına bakan köpek

Bilimsel Araştırmalarla Desteklenen Öneriler

Yetersiz şekilde beslenen, buna bağlı olarak intrahepatik portosistemik şant ve arka bacak açısal bacak deformitesi tespit edilen 6 aylık ve büyük ırka mensup bir köpeğin diyetindeki değişiklik sonucu uzuv deformitesinden kurtulabildiği ve nörolojik belirtilerinin ortadan kaldırılabildiği yapılan bir araştırma sonucunda gösterilmiştir. Bu araştırma, köpeklerin özellikle gelişim dönemlerinde tam ve dengeli bir mamayla beslenmesi konusunda önemli bir konumdadır.

Günlük verilen mama miktarının artırılması ile gerçekleştirilen bir araştırmadaysa, porsiyon büyüklüğünün köpeklerde mama tüketimini etkilediğine dair sonuçlara ulaşılmıştır. Diğer bir deyişle, köpeklere ihtiyaç duyduklarından daha fazla mama verilmesi, insanlardakine benzer şekilde daha fazla mama tüketimine, dolayısıyla kilo ve çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bunun önlenmesi için tercih ettiğiniz, büyük ırk köpek mamasının paketindeki gram miktarını aşmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca veteriner hekiminizle köpeğinizin ihtiyaç duyduğu mama miktarı hakkında görüşebilirsiniz. Günlük tüketeceği mamayı köpeğinize günde iki öğün olacak şekilde vererek açlık hissini dengeleyebilir, aşırı hızlı mama tüketimini önleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.