Kedilerin Su Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

27.06.2023 Deniz Öz


"Kedi su içmiyor," ya da "Kedi yeterince su içmiyor," endişesi kedilerle yaşayan kişilerin ortak sorunlarından biridir. Özellikle havaların ısındığı dönemlerde kedilerin su ihtiyacını tam olarak karşılamamaları çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bununla birlikte, kedilerin artan su tüketimi ya da idealden fazla su içmesi de her şeyin yolunda gittiğini düşündürmemeli, dikkatle değerlendirilmelidir. Kedilerde dehidrasyon, böbrek problemleri, yüksek tansiyon, diyabet ve enfeksiyon gibi sorunlar su alımının belirgin ölçüde artmasına neden olabilir. Bu yazımızda kedilerin ideal su tüketimi oranları hakkında bilgiye ulaşabilir, kedinizin su alımını artırmak için efektif öneriler bulabilirsiniz.

su içen kedi

Kedilerin Su İhtiyacı ve Önemi

Su içmek, kedilerin sağlığı için kritik öneme sahiptir. Su; besinlerin hücrelere taşınmasında, sindirim sürecinin kolaylaşmasında, cilt sağlığının korunmasında, vücut ısısının dengelenmesinde, eklemlerin kayganlaşmasında, bilişsel fonksiyonların devamlılığında, kısaca tüm metabolizmanın sağlığının sürdürülmesinde görevlidir.

Kedilerde uzun süren susuzluk, dehidrasyon riski oluşturur. Kedilerde dehidrasyon; idrar yolu hastalıklarına, böbrek hastalıklarına, mesane enflamasyonuna ve özellikle erkek kedilerde hayati tehlike yaratabilen idrar yolu tıkanıklıklarına neden olan mesane taşlarının oluşumuna yol açabilir.

Kediler yeterince su içmediğinde koordinasyon kaybı, elektrolit dengesinde bozulma, kaslarda disfonksiyon ve organ yetmezliği gibi ciddi sorunlarla karşılaşılması mümkündür. Aktivitesinin yoğun olduğu durumlarda, özellikle sıcak havalarda, kedinin su içmesine teşvik edici çeşitli tedbirler alınması gerekir. Çok sıcak havalarda, uzun süre dışarıda kalmalarının da etkisiyle kedilerde sıcak çarpması gündeme gelebilir. Hızlı nefes alıp verme, huzursuz davranışlar, rahatsızlık, kas titremeleri, salya üretiminde artış, koordinasyon kaybı, nöbet, bilinç bulanıklığı ve dengesizlik gibi belirtiler gözlemlenmesi hâlinde zaman kaybetmeden veteriner hekiminizi aramalı ve kedinizi tıbbi destek alabileceği bir veteriner kliniğine götürmelisiniz.

çeşmeden su içen sarman kedi

Normal Su Tüketim Miktarı ve Su Miktarını Etkileyen Faktörler

Evcil kediler vahşi doğada yaşayanlara oranla daha çok su içerler. Gün boyunca az miktarda sık sık su içmeleri gereken kediler böylelikle metabolizmalarının temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlarlar. Normal şartlarda kedilerin günde yaklaşık 112 ml su içmeleri gerekir. Ancak bu miktar kedilerin yaşına, genel sağlık durumuna ve hareketlilik düzeylerine göre değişebilir. Üstelik beslenme düzenleri de kedilerin daha az ya da daha çok su içmesinin nedeni olabilir. Örneğin ağırlıklı olarak yaş mama ile beslenen kediler, ağırlıklı olarak kuru mama ile beslenenlere oranla daha az su tüketebilir. Yaş mamaların yüksek oranda su ihtiva etmesi kedilerin doğrudan su içme ihtiyacını azaltacaktır. Kedilerin beslenme düzenlerine eklenebilecek, yüksek oranda su ve besleyici içeriklerle formüle edilmiş yaş mama çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kedilerin su tüketimini etkileyen farklı değişkenler de bulunur. Kedilerin su tüketim miktarını etkileyen diğer unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kediler yeterince sıvı aldıklarında sıvı dengelerinin korunması adına daha az su içebilirler.
  • Kedilerin su kabı düzenli olarak temizlenmelidir. Su kaplarının kirli olması kedilerin su tüketme isteklerini azaltabilir.
  • Su kaplarının kirli olması da yanlış yerde konumlandırılması da "Kedim su içmiyor," söylemine yol açabilir. Alışkanlıklarına bağlı oldukları bilinen kedilerin su kaplarının yerlerinin sürekli olarak değiştirilmesi, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi çalışırken ses çıkaran beyaz eşyaların yanında konumlandırılması ya da evde birden çok kedi yaşadığı takdirde tek bir su kabının bulunması kedilerin idealden az su içmesine neden olabilir. Farklı su kapları kediler arasındaki hiyerarşik düzenin etkilerinin azaltılması adına önemlidir. Kedileriniz için farklı ebatlarda su kabı çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Kedilerde su tüketimini değiştiren nedenler sağlık sorunları ile de ilişkili olabilir. Ağız ve diş problemlerinin yaşanması, su tüketimini azaltan sağlık problemlerinden biridir. Ek olarak iştahta azalmaya, mama yerken mama tanelerinin ağızdan düşmesine, patiyle yüzlerine ve ağızlarına dokunmalarına, salya üretiminde artışa ve yüz bölgesinde şişmeye yol açabilir. Kedilerde sindirim sistemi sorunları da su tüketimini azaltabilmektedir.
  • Kedinizin su içmeyi tercih etmemesi kadar her zamankinden fazla su içmesi de dikkate alınması gereken bir durumdur. Kedilerde tiroit bezinin aşırı aktif olması, ilerleyici böbrek hastalıklarının bulunması, idrar yolu sağlığının bozulması su tüketiminin fazlalaşmasına neden olabilir.

su içen uzun tüylü gri kedi

Kedinizin Susuz Kalması Durumunda Ne Yapmalısınız?

Kedinizin susuz kalması durumunda yapmanız gerekenler ne kadar ve ne süre ile susuz kaldığı doğrultusunda değişecektir. Ciddi oranda susuz kaldıysa ve dehidrasyon riski varsa en doğrusu kedinizin veteriner hekime götürülmesi olacaktır. Kedilerde dehidrasyon az önce de belirtildiği gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Huzursuzluk, mukoza membranlarında kuruluk, iştahta azalma, hâlsizlik dehidrasyon belirtileridir. Bilinmesi gereken, yalnızca su tüketimindeki azlığın dehidrasyona neden olmadığıdır. İshal, kusma, diyabet, kronik böbrek hastalıkları ve hipertiroidizm de kedilerde dehidrasyon nedeni olabilir. Dolayısıyla dehidrasyon belirtilerinin önemsenmesi ve kedilerin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde veteriner hekime götürülmesi gerekir. Böylece dehidrasyona neden olan temel neden belirlenir ve gerekli tedavi planlaması yapılabilir.

Kedinizin susuzluğu minimal düzeydeyse ya da kediniz su içmekten kaçınıyorsa bazı basit tedbirlerle onu su içmeye teşvik edebilirsiniz. Kedinin her zaman temiz ve taze suya erişimi olduğundan emin olmak, çok sıcak havalarda (kediniz doğrudan, uzun süreli olarak güneşe maruz kalmadıysa) içme suyunun içerisine buz küpleri koymak tavsiye edilmektedir. Ek olarak sıcak havalarda kedinizi uzun süre dışarıda bırakmayınız; daha önce de vurguladığımız gibi, gölgenin bulunmaması hâlinde ve suya erişimin olmadığı sıcak havalarda kedilerde sıcak çarpması gündeme gelebilmektedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.