Kediler İçin Parazit Aşısı Nedir, Nasıl Yapılır ve Yan Etkileri

28.03.2021 Deniz Öz


Kedilerin sağlıklı olabilmesi için aşıların büyük bir önemi vardır. Hem kediler için ciddi sağlık sorunlarına, hatta yaşam kaybına neden olan hastalıklar için aşılanmaları hem de parazitlere karşı önlem için aşılanmaları çok önemlidir. Ancak evde yaşayan kediler için genellikle dış dünyadaki herhangi bir unsura maruz kalmadıkları için aşı ihtiyacının olmadığı düşünülür. Bu düşünce oldukça yanlıştır ve kedilerde parazit aşısı başta olmak üzere veteriner hekimler tarafından önerilen tüm aşıların yapılması onların sağlıkları açısından çok önemlidir. Bir kedinin virüs, bakteri ya da parazitlerle temas etmesi için dışarıya çıkmasına gerek yoktur. Eve gelen insanların ya da eşyaların üzerinde tutunan organizmalar ile temas etmeleri de enfekte olmaları için yeterlidir. Bu nedenle kedilerde parazit aşısı başta olmak üzere tüm aşılar çok önemlidir.

Kedilerde Parazit Aşısı Ne İşe Yarar?

Kediler için gerekli olan iki parazit aşısı vardır. Kedilerde iç parazit aşısı ve kedilerde dış parazit aşısı olarak bilinen bu aşılar 3 aylık periyotlar ile yapılır. Parazit aşıları kedilerin pek çok farklı yolla vücutlarına girebilecek parazitleri önlemeye yardımcı olur. Kediler hiç beklenmedik şekilde parazit sorunu yaşayabilirler. Örnek vermek gerekirse kediler için oldukça ciddi sağlık sorunları yaratan kalp kurdu, sivrisineklerden bulaşır. Kediler evde yaşasalar bile içgüdüsel olarak avlanmak isterler ve sinekler onlar için oldukça etkileyici avlardır. Bu noktada aşısı eksik olan patili dostlarımızın kalp kurdu sorunu yaşama riskini net bir şekilde görmek mümkündür. Sürekli olarak evde vakit geçiren kediler için de parazit aşılarının önemi büyüktür. Dışarıdan gelebilecek herhangi bir mikroorganizma ya da kedinin evden kaçma ihtimali sonucunda kapabileceği hastalıklar göz önünde bulundurularak aşılamanın eksiksiz bir şekilde yapılması gerekir.

aşı yapılan kedi

Kedilerde Parazit Aşısı Nasıl Yapılır?

Kedilerde parazit aşısı enjeksiyon olarak yapılabileceği gibi oral ya da tropikal yolla da uygulanabilir. Kedilerde dış parazit aşısı yaygın olarak enseden damlatılarak uygulanır. Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken uygulama bölgesinin kedinin ulaşamayacağı bir nokta olmasıdır. Bu nedenle ense en ideal tercihtir. Kedi dış parazit aşısı uygulandıktan sonra kedinin ense bölgesine dokunulmaması, bölgenin taranmaması çok önemlidir. Kedilerde iç parazit aşısı ise genellikle enjeksiyon yöntemi ile uygulanan bir aşıdır. Veteriner hekim tarafından yapılacak aşı kalça bölgesine uygulanır. Dışarı çıktığı zaman çok zorlanan kediler için evde uygulanabilecek iç parazit aşıları da bulunmaktadır. Bu aşıların mutlaka veteriner hekim önerisi doğrudan veteriner kliniklerinden temin edilmesi gerekir. Toz, sıvı ya da tablet formunda olan iç parazit aşılarının kedi tarafından yenmesi çok önemlidir. Kedilerde parazit hapı olarak da adlandırılan bu aşının doğru kullanımı işe yarayabilmesi açısından önemlidir. Bu nedenle alınan aşının önerilen miktarının doğru bir şekilde kediye verildiğinden emin olunması gerekir.

Kedilerde Parazit Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Aşı uygulamalarının canlılar üzerinde çeşitli yan etkileri olabilir. Bu durum oldukça normal ve geçicidir. Kedilerde parazit aşısı yan etkileri diğer aşılar ile benzerlik gösterebilir. Aşı sonrasında ortaya çıkan semptomların şiddetli olduğu gözlemlenirse ve söz konusu semptomlar bir günden uzun süre devam ederse mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir.

Kedilerde parazit aşısı yan etkileri;

  • Halsizlik ve/veya uyuşukluk
  • İştah kaybı
  • Kusma
  • İshal,
  • Aşı yapılan bölgede kızarıklık ve şişlik,
  • Topallama,
  • Ciltte döküntü veya kızarıklıklar olarak sıralanabilir. Bu belirtilerin şiddetine göre davranmak, belirtileri yakından takip etmek ve zamanla iyileşme olup olmadığını gözlemlemek gerekir.

Kedilerde parazit aşısı sonrası yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçı meydana gelebilir. Ancak bu belirtilerin çok uzun süreli olmaması ve şiddetlenmemesi gerekir. Aşı sonrası kediler sahiplerine karşı huysuz davranışlar sergileyebilirler. Bu noktada aşı sonrası semptomlar ile kedilerin sahiplerine karşı aldıkları tavrı ayırt edebilmek önemlidir. Pek çok kedi veteriner kliniğini ziyaret ettikten sonra eve döndüğünde kendi halinde kalmayı istemektedir. Bu isteği doğrudan halsizlik gibi bir aşı sonrası belirti olarak görmeye gerek yoktur.

aşı uygulanan gri kedi

Parazit Aşısı Uygulama Sıklığı

Kedilerde parazit aşılarının uygulama sıklığı değişiklik gösterebilse de yaygın olarak benzer aralıklara sahip aşılar kullanılmaktadır. Kedilerde iç ve dış parazit aşıları 3 aylık periyotlar ile yapılabilmektedir. Tercih edilen aşıya ya da kedinin yaşam şekline göre (örn: kedinin dışarı çıkma alışkanlığına) sürede değişiklik yapılabilir. Bazı kedi dış parazit aşılarının 2 ayda 1 uygulanması gerekir. Kediler için yapılacak aşı hangisi olursa olsun mutlaka veteriner hekim gözetiminde ve onayında yapılması gerektiği kesinlikle unutulmamalıdır. Kedilerde parazit aşısı fiyatları kedi sahipleri için bir soru işareti oluştursa da veteriner hekimler ya da güvenilir klinikler aracılığı ile temin edilmeyen ürünlerin kesinlikle kullanılmaması gerekir. Özellikle internet üzerinden satılan aşıların kim tarafından satıldığına mutlaka dikkat etmek gerekir. Kedilerde dış parazit aşısı yaptırmak yerine pire tasması olarak da adlandırılan parazit kovucu tasmaların kullanımı tek başına yeterli olmamaktadır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.