Kısır Kediler Sadece Kısır Kedi Maması Yemek Zorunda mıdır?

11.08.2023 Aysegül Tunçay


Veteriner hekimlik uygulamaları arasında en yaygın olanı tartışmasız kısırlaştırmadır. Kısırlaştırmanın erkek ve dişi kedilerin sağlığı ile ilgili önemli faydaları olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ancak yıllar boyunca yapılan bilimsel araştırmalar, kısırlaştırmanın kedilerde kilo kazanımına ve obeziteye yatkınlığa da neden olduğunu göstermiştir. Bu nedenle kısırlaştırılan kedilerin beslenmeleri, kısırlaştırılmamış kedilerden farklı olmalıdır.

Kısırlaştırma kediler için yapılması önerilen bir işlemdir. Bu işlem sayesinde hamileliklerin önüne geçmek ve kontrolsüz popülasyon artışını engellemek mümkün olur. Dişi kedilerde hayati tehlikeye neden olan bir enfeksiyon olan pyometra riski, kısırlaştırma operasyonu sonrasında ortadan kalkmaktadır. Benzer bir şekilde, özellikle üreme sistemini etkileyen birçok kanser türünün görülme riski kısırlaştırma ile sıfıra inmektedir.

Kısırlaştırılmamış erkek kedilerde ise stres bozukluğu ve içgüdüsel olarak sürekli bir dişi arama davranışı görülmektedir. Buna ek olarak, kısırlaştırılmamış erkek kediler daha agresif bir ruh hâline sahiptir ve diğer kedilerle çok kolay bir şekilde kavga edebilirler. Bu durum enfeksiyona yol açabilecek yaraların oluşmasına yol açar. Kısırlaştırılmış kediler ise daha sakin oldukları için onlarda yaralanma, stres ya da enfeksiyon görülme riski daha düşüktür.

mama tabağının üzerinden karşıya bakan yeşil gözlü kedi

Kısır Kedilerin Beslenme Alışkanlıklarındaki Değişimler

Kısırlaştırma sonrası obeziteye yatkınlık köpeklerde olduğu kadar kedilerde de ciddi bir problemdir. Kısırlaştırma, beslenme ve kilo alma arasında aslında oldukça karmaşık bir ilişki bulunmaktadır. Bu noktada temel olan, kedilerin kısırlaştırma işleminden sonra mutlaka kısırlaştırılmış kedi maması ile beslenmeleri gerektiğidir.

Erkek ve dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonu ile cinsiyet hormonu üreten organlar alınmaktadır. Erkeklerde testosteron hormonu büyük çoğunlukla testislerde, dişilerde ise östrojen hormonu büyük çoğunlukla yumurtalıklarda üretilmektedir. Kısırlaştırma operasyonunda erkek kedilerin testisleri alınırken dişi kedilerde yumurtalıklar ve rahim alınır. Bu organların alınması ile beraber kedilerin hem metabolizma hızlarında hem de enerji ihtiyaçlarında düşüş meydana gelir. Bu doğrultuda, kediler normal bir şekilde mama yer ve hareketsiz bir yaşam tarzı sürerse kilo kazanımı kaçınılmaz olmaktadır.

Kısırlaştırma sonrasında kedilerin beslenme ihtiyacı %30'lara varan oranlarda düşmektedir. Bununla beraber, kısırlaştırma aynı zamanda kedilerde iştah artışına da yol açmaktadır. Kalori ihtiyacının düşmesine rağmen kedinin eskisinden de daha fazla beslenmesi hızlı bir şekilde kilo almasına ve sağlık problemleri yaşamasına neden olur. Kedinizin sağlığı için, kısırlaştırma işleminden hemen sonra, kısırlaştırılmış kediler için formüle edilmiş kedi mamalarını tercih etmeye başlamanız gerekir. Kısırlaştırılmış kediye normal mama verdiğiniz zaman kedinin kısa sürede kilo alması kaçınılmazdır.

mama yiyen kilolu kedi

Neden Kısır Kediniz için Kısır Kedi Maması Tercih Etmelisiniz?

Kısırlaştırma sonrasında kedinin vücudunda büyük değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişim ile beraber kısır kedi maması kullanılmaması kedilerin çok hızlı bir şekilde kilo almasına yol açar.

Obezite kedilerde ciddi eklem problemlerine, kediler için ölümcül olabilen idrar yolu enfeksiyonu problemine, diyabete, kalp ve karaciğer problemlerine yol açabilmektedir. Kedinin ciddi sağlık sorunları yaşamaması için kısırlaştırılmış kedi maması tercih edilmelidir. Bu durum hem dişi kediler hem de erkek kediler için geçerlidir.

Dişi kedilerin vücudundaki yağ oranı genellikle erkek kedilere göre daha yüksektir. Diğer taraftan, kısırlaştırma sonrasındaki üç ay içerisinde erkek kediler dişilerden daha fazla yemek yeme eğiliminde olurlar. Her ne kadar daha düşük yağ oranına sahip olsalar da iştahın daha fazla artması nedeniyle erkek kediler kilo almaya daha yatkındırlar. Bu da erkek kediler için daha fazla sağlık problemi anlamına gelir.

Kedilerin gelecekte sağlık problemi yaşamaması ve mutlu bir hayat sürmeye devam edebilmesi için kısırlaştırma sonrasında mutlaka kısır kedi maması kullanılmalıdır. Kısır kedi mamalarının yağ oranı, protein oranı ve diğer bileşenlerin oranları kısırlaştırılmış kediler için özel olarak belirlenmektedir. Farklı damak zevklerine ve ihtiyaçlara göre formüle edilen Pro Plan kısırlaştırılmış kedi maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kısırlaştırma sonrasında kedilere verilen mama miktarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Kısırlaştırılmış kedi maması dahi olsa öğün başına ideal miktardan daha fazla mama yemesi kedinizin kilo almasına neden olur. Bu noktada kısırlaştırma işlemi sonrasında kedinize veteriner hekimin önerdiği ya da pakette belirtilen miktarda mama vermek onun fazla kilo alma problemi yaşamadan mutlu bir şekilde hayatına devam etmesine yardımcı olur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.